Az anyag nem vész el

Pár éven belül megnégyszereződik a textilgyűjtő konténerek száma hazánkban. Az eddigi 1500 mellé további 4500 modern, feltörésbiztos eszközt telepítene a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU). A cél a hulladéklerakók tehermentesítése és a környezetvédelem mellett a textilek újrahasznosítása. Bár sokan adományozzák el megunt vagy kinőtt ruháikat, egy felmérés szerint a magyarok közel 80 ezer tonna ruhát dobnak ki évente. Sokan elégetik, vagy a kommunális hulladékok közé dobják a használt textileket, ezzel is terhelve környezetünket. Pedig a megoldás egyszerű. Ha sem eladni, sem eladományozni nem tudjuk a már megunt ruhákat, táskákat, cipőket, ágyneműhuzatokat, lakástextileket, a legjobb alternatíva a textilgyűjtő konténer. Ezekből több is van városunkban. A TESCO parkolójában és a Tiszaújvárosi Hulladékudvarban. - Jellemzően az emberek tavasszal és ősszel válogatják át ruháikat, ilyenkor 700-800 kg is összegyűlik a tiszaújvárosi telephelyen. Ez télen jóval kevesebb, 200-300 kg körül van. 

Én mindenkit arra buzdítok, hogy legyenek környezettudatosak és éljenek a lehetőséggel! Az itt élők is sokat tehetnek azért, hogy a hulladéklerakókban minél kevesebb textil szemét legyen és a szelektív gyűjtéssel a ruhaipar és a textilgyártás okozta környezeti terhelést is csökkenteni lehessen - emelte ki Becsei Beáta a Zempléni ZHK. Nonprofit Kft környezetirányításai, hulladékkezelési és logisztikai üzletágvezetője. Mennyiségi korlátozás nincs a helyi hulladékudvarban. Személyi és lakcímkártya felmutatásával a tiszaújvárosi lakosok vehetik igénybe a szolgáltatást, a lényeg, hogy a textilek ne legyenek szennyezettek, olajosak, festékesek. A konténerekbe elhelyezett anyagoknak itt még nem ér véget az útja. 

A MOHU partnereihez továbbítja. A textilfeldolgozó üzemekben jön az igazi átalakulás. - Ha egy adott ruházat jó minőségű, akkor ugyanúgy ruházat lesz belőle egy speciális kezelés után. A rosszabb minőségűeket az energetikában vagy az iparban tudják felhasználni géptisztító rongyként. A lényeg hogy minden gramm újra legyen hasznosítva, és ne legyen eltemetve - mondta lapunknak Ozoli Gábor, a MOHU szóvivője. Az EU felmérése szerint a használt ruhák csupán 1%-át hasznosítják újra ruházati termékként. A MOHU tervei szerint 2027-re 6000-re nő a textilgyűjtő konténerek száma hazánkban, így 3 éve múlva minden 2000 fő feletti településen elérhetőek lesznek a tárolók. Az új, Magyarországon gyártott, feltörésbiztos konténerek körülbelül 250 kg textília összegyűjtésére alkalmasak. 

O.K.

0
Labor a Brassaiban a Jabil támogatásával
Címvédés és további hazai érmek

Kapcsolódó hozzászólások