A tiszaújvárosi vegyipar története

Nemcsak ügyeket lehet intézni kedd óta a polgármesteri hivatalban, érdemes oda betérni nosztalgiázni is. Egy nem mindennapi kiállítást rendeztek be az aulában. Soha nem volt még hasonló rendezvénynek sem helyszíne a hivatal, most azonban egy, a tiszaújvárosi vegyipar elmúlt 70 évét bemutató kiállításnak ad otthont egy hónapig. 1953-ban kezdődött el a tiszaújvárosi vegyipar története, éppen 70 évvel ezelőtt. A filmhíradók is tudósítottak annak idején arról, hogy mi történik nálunk. Az elmúlt évtizedeket, a kezdeteket, a gyárépítést, a terjeszkedést, a fejlődést mutatja be az a tárlat, ami a vegyipar múltjába ad betekintést. A nem mindennapi kiállítást Császár Péter, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. - Hogyha a múltról, jelenről és jövőről kell beszélni, akkor neves írónk Jókai Anna idézete jut eszembe, aki azt mondta, hogy a jelen sokkal tartozik a múltnak, és ha ezt a tartozást nem egyenlíti ki, akkor nem követelhet a jövőtől. Azt hiszem ez a mondat nagyon frappánsan összefoglalja azt, hogy miért vagyunk ma itt, mi az, amit ma itt ünneplünk, hiszen a Tiszaújváros vegyiparának 70 éves történetét bemutató kiállítást nyitjuk meg - mondta a vezérigazgató. 

Jubileumi év, kiadvány, kiállítás 

A 70 év történetéről készült egy jubileumi kiadvány is, ebből egy példányt Császár Péter a város polgármesterének ünnepélyes keretek között adott át a megnyitón. A majd' 100 oldalas könyv évtizedekre lebontva idézi az eseményeket és az érdekességeket az adott évtizedből. - 2023-ban volt 70 éve, amikor megszületett az a határozat, amely létrehozta az akkori Tiszavidéki Vegyi Kombinátot, a mai MOL Petrolkémiát és akkor indult el az a sikertörténet, amelynek köszönhetően ma nemcsak, hogy egy vállalatról, hanem a közép- kelet európai régió egyik legnagyobb és legpatinásabb vegyipari vállalatáról beszélhetünk, melynek köszönhetően létrejött az a város, Tiszaújváros, amit mi otthonunknak hívunk. 2023 a jubileum jegyében telt el a MOL-ban, a kerek évfordulót egy több állomásos eseménysorozattal ünnepeltük meg, ez a kiállítás a záróakkordja a programoknak - mondta a vezérigazgató, majd a szimbiózisban élő város és vállalat kapcsolatáról mesélt. 

- A város és a vállalat fejlődése elválaszthatatlan a kezdetek óta és ezen az úton elválaszthatatlanul, kölcsönösen egymást segítve haladtunk. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy a MOL Petrolkémia nemcsak a gazdasági sikereket és a profitot tartotta szem előtt, hanem mindig figyelt arra, hogy azok a környező települések, ahol munkavállalóink élnek és az a környezet, amiben ez a vállalat működik, az ugyanúgy fejlődjön, ahogy a vállalat, legyen biztonságos, legyen infrastruktúrája, fejlődjön. Ez nemcsak a múltban, hanem a mai napig igaz, hogy a város aktív támogatója vagyunk, legyen szó a kultúra vagy akár a sport területéről, és alapítványainkon keresztül a mai napig tudjuk támogatni a fiatalokat és a szépkorúakat egyaránt.

A város és a vállalat 

- Tiszaújváros, mondhatni a semmiből lett, gazdasági fejlesztések sorozatának, illetve a vegyiparnak köszönheti létrejöttét és életútjának sok-sok sikeres mozzanatát - mondta köszöntő beszédében dr. Fülöp György, városunk polgármestere. 

- Az elődeink tudták - mi pedig megtanultuk -, hogy a város akkor lehet igazán sikeres, ha a vegyipar is az, és az egykori Tiszai Vegyi Kombinát, mai nevén MOL Petrolkémia Zrt. is akkor tudott és tud igazán jól teljesíteni, ha Tiszaújváros, illetve az itt lakók közössége is mögötte áll. Egymásra vagyunk utalva, de azt gondolom, hogy ezzel soha egyik fél sem élt vissza, ami már-már sajnos kuriózumnak számít a mai világban. Hálásak vagyunk az MPK-nak, hogy a kezdetektől fogva élen járnak a társadalmi felelősségvállalásban. Ahogy az elmúlt évtizedekben, úgy napjainkban is elkötelezetten támogatják Tiszaújváros sportját, kultúráját és sokat tesznek a helyi fiatalok jövőjéért, egyfajta kapaszkodót és stabilitást adva a közösségünknek. A kölcsönös együttműködés jegyében Tiszaújváros önkormányzata is mindig arra törekedett, hogy olyan szabályozási kereteket alakítson ki, amelyek között a helyi vállalatok, így az MPK Zrt. is sikeresen tudjanak működni és érdemes legyen itt befektetni. A mindenkori vezetőket mindig nyitottsággal és kompromisszum-készen fogadták elődeink és természetesen ma is ezt a gyakorlatot követjük.

Köszönet a vezetőknek és a városlakóknak 

- Köszönöm az MPK mindenkori vezetésének a 70 éves együttműködést és a város iránti elkötelezettségüket. Örülök, hogy a múltat tisztelve, a mára odafigyelve és erősen a holnapra koncentrálva működtetik a vállalatot. Végül, de nem utolsó sorban engedjék meg, hogy megemlítsem a tiszaújvárosiak közösségét is. Úgy gondolom, hogy a városlakók mindig türelemmel fogadták nemcsak a vegyipar működésével járó sajátosságokat és kihívásokat, hanem a beruházásokon dolgozó külföldi munkavállalókat is, amiért ezúton is szeretnék köszönetet mondani - zárta beszédét dr. Fülöp György polgármester.

A jövő: poliol, propilén, olefin 

A 70 éves évfordulón nemcsak a múltról esett szó, a vezérigazgató a jelen és a jövő beruházásairól, a MOL stratégiájáról is beszélt. - 2024 rendkívül izgalmasnak ígérkezik, hiszen 2023 év végén elkezdtük átvenni a poliol üzemeit és az elkövetkező egy-két hónapban minden része ennek az üzemcsoportnak a mi kezünkben lesz. Nincs más hátra, mint hogy el kell indítanunk ezt a komplexumot és meg kell kezdenünk a próbagyártást annak érdekében, hogy idővel elérjük azt az általunk tervezett és kitűzött célt, hogy egy kétszázezer tonnás poliol gyártással a MOL csoport lezárja a valaha volt legnagyobb vállalkozását, és belépjünk egy teljesen új vegyipari szegmensbe, amelyben a mai nap még a MOL Petrolkémia és a MOL csoport nem szerepel. 

A jövőnk és 2024 nem csak a poliolról szól, van egy olefinkonverziós üzemünk is, amit hétköznapi nevén propiléngyárnak szoktunk hívni, és amelynek mechanikai komplettsége szintén 2024-ben történik, ekkor érjük el azt, hogy az üzemet átvehetjük. Ez az üzem azért kritikus számunkra, mert százezer tonna propilén gyártásával a poliol alapanyag gyártásának a legfontosabb láncszeme lehet. Nemcsak új üzemeket építünk '24-ben, hanem gondolunk a régi üzemeinkre is, hiszen hosszú távra tervezünk, úgyhogy az 1975-ben indított Olefin 1. üzemünk élettartam-hosszabbítási projektjét folytatjuk egy 45 napos leállással a nyár folyamán, és megkezdjük a második fázisát az élettartam-hosszabbításának, amelyet 2027-ben fogunk befejezni. 

Az sem titok, hogy elkezdtünk a MOL csoportban egy stratégiafrissítést, ami természetesen a MOL Petrolkémiát is érinti, ennek még nem értünk a végére, de azt bizton állíthatom, hogy a MOL Petrolkémia nagyon fontos eleme és építőköve lesz a MOL hosszú távú stratégiájának. Azt kívánom mindnyájunknak, mind a városnak, mind a vállalatnak, hogy a következő 70 év legalább olyan sikeres legyen, mint az elmúlt 70 év volt és azt kívánom a mindenkori város hatósági vagy vállalati vezetőinek, hogy ugyanilyen jól, ugyanilyen együttműködésben, igazi csapatként tudjanak dolgozni a jövőben, mint ahogy azt tesszük ma is. 

berta

0
Dekoráljunk Ikarust!
Brianna, a meglepetésbaba

Kapcsolódó hozzászólások