A legenda újjáéledt

A Gasztro korzó zárásaként újra megelevenedett a Bonanza Banzai. Bár az eredeti formáció közel három évtizede elbúcsúzott közönségétől, alapító tagja, zeneszerzője és billentyűse, Hauber Zsolt két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy „újra meggyújtja a lángot". 

- Jellemezhetem önt zenei mágusként? Kívülről úgy tűnik, bármibe fogott, siker lett a vége. 

- Nem érzem magam mágusnak, noha az én megközelítésem a művészetekhez alapvetően abban áll, hogy egy alkotónak bárhogyan is, de varázsolnia kell. Ilyen tekintetben általában nagyon szembe megyek a trendekkel, mert én nem a valóságot szeretném művészi eszközökkel bemutatni. Nem a valóság hoz lázba, ezt jól példázzák kedvenc olvasmányaim, filmjeim is, a sci-fi és a fantasy történetek. A zenében ugyancsak az elvontabb irányt képviselem. 

Nagy példaképeim, a két klasszikus elektronikus zenei formáció, a Kraftwerk és a Depeche Mode arra inspiráltak, hogy ne a populáris módon zenéljek, hanem varázsoljak a fényekkel, a harmóniákkal és a szintetizátorral. Akárcsak a műfaj további jeles képviselői, Jean-Michel Jarre és Vangelis is. Az utam rögös. Fent is és lent is voltam már a pályámon az elmúlt 35 évben. A Bonanza Banzai indulása sem volt zökkenőmentes - finoman szólva. Ugyanakkor nagyon magasra jutott az együttes. Bár a zenekar története 1994-ben fizikai értelemben véget ért, az emberek valahogy mégis megőrizték a lelkükben a Bonanza-dalokat. 

- Hogyan éledt újjá a legenda? 

- Két évvel ezelőtt kemény munkával újra felvettem a fonalat, megint meggyújtottam azt a lángot, és végül Pálfalvy Attila hangjával, valamint Kosztin László gitárjátékával sikerre vittük a Hauber Zsolt X Bonanza Banzai zenekart. Ezen a nyáron már olyan koncertjeink voltak, ahol szinte ugyanúgy éreztem magam, mint hajdanán. A hallgatók még mindig szeretik, és újra átérzik azokat a dalokat, amelyek egyszer már magukkal ragadták őket. Hiszen a közönségünk valójában majdnem ugyanaz, mint harminc évvel ezelőtt, csak most már családdal jönnek meghallgatni bennünket. Jó érzés látni, hogy a kisebb gyerekek is végigéneklik a dalainkat az első sorban. Hiszek abban, hogy a következő generációkra is átszáll majd a Bonanza szeretete, hiszen kiállta az idő próbáját mindaz, amit képviselünk. 

Ördögh István 

0
Világmeglátás a Derkóban
Podcastből jeles

Kapcsolódó hozzászólások