A gyógyszerész válaszol

Megérkezett az első kérdés „A gyógyszerész válaszol" rovatunkhoz. Mi alapján, milyen platformokra támaszkodva tudhatjuk meg, mit tehetünk egészségünkért kiegészítve a gyógyszerfogyasztást vagy akár megelőzhetjük, kiválthatjuk azt? Hogyan tudjuk eldönteni egy betegségről, hogy valódi betegséggel van dolgunk, amely valóban élethosszig tartó gyógyszerszedést igényel vagy csak életmódbeli hiánybetegségekkel küzdünk, amik életmódváltással orvosolhatóak lennének, és azt hogy célszerű elkezdeni? - tette fel kérdéseit K. István olvasónk. Először is nézzük meg, hogy mit jelentenek az alábbi fogalmak: egészség, betegség, életmódváltás.

Egészség 

A WHO definíciója szerint: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya". Biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése. Lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele. Mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség. Emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége. Szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége. Nem csak akkor vagyunk egészségesek, ha a szervezetünk megfelelően működik, azaz nincs jelen betegség, lelkileg és mentálisan is egészségesnek kell lennünk, hogy elmondhassuk: „Egészséges vagyok!" Egészségünket meghatározza makroés mikrokörnyezetünk, a társadalom berendezkedése, szociális érzékenysége, továbbá személyi kapcsolataink és öröklött tulajdonságaink. Az ENSZ definíciója szerint „az egészség megőrzése olyan fogalom, amely az egészséget elősegítő életmód, és az ezt ösztönző társadalmi, gazdasági, környezeti és személyes tényezők támogatását öleli fel". Vagyis az egészséget szolgáló magatartásnak két alapvető formája van: az egyéni (tanácsadás, nevelés, klinikai beavatkozás) és a közösségi (egészséggazdasági, társadalmi, kulturális, természeti és technikai feltételek javítása).

Betegség 

A betegség az élő szervezet olyan állapota, amelyben az életfolyamatok a normálistól eltérnek. A betegség legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, mint az egészség ellentéte. A testi-lelki- szellemi egyensúly felborulása, amely akadályozza a beteg élőlény életfolyamatait, mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét. Formái: örökletes, szervi eredetű, parazitás vagy sérülésből eredő, pszichoszomatikus, vagyis lelki eredetű. A betegségnek szubjektív és objektív megnyilvánulásai vannak. Szubjektív tünetek, amelyeket a beteg érez (fáradtság, fájdalom, levertség stb.), az objektív tünetek azok, amelyeket az orvos füllel, kézzel, szemmel érzékel, illetve egyéb (kémiai, mikroszkópos, bakteriológiai stb.) vizsgálómódszerekkel megállapít. A betegség keletkezésében belső és külső tényezők szerepelnek, e tényezők bizonyos esetekben önállóan, más esetekben együttesen hozzák létre a betegséget, illetve annak tüneteit. A belső (endogén) tényezők egyben megszabják a külső (exogén) tényezők szerepét is. A betegségek kialakulásában az életkornak is szerepe van. A csecsemő- és gyermekkorban a táplálkozás hibái idézhetnek elő betegségeket, ahogyan felnőtt korban is, az öregkorban rendszerint a szív és a keringés betegségei állnak előtérben, a felnőtt-, érett korban pedig gyakoribbak a daganatos betegségek.

Életmódváltás 

Életmódváltás alatt a szokások tudatos és szándékos megváltoztatását értjük az egészségmegőrzés, testi- és szellemi jólét fokozása érdekében. Eszköze lehet a rendszeres fizikai aktivitás bevezetése, az étkezési szokások átalakítása, alváshigiénés szabályok követése és stresszkezelési módszerek elsajátítása. Nincs egységes, mindenki számára követendő életmódváltási stratégia. A hosszú távú siker kulcsa, hogy személyes céljaink, képességeink és lehetőségeink ismeretében, fokozatos és fenntartható egészséges szokásokat vezessünk be. Az információs zaj miatt nehéz a valóban hasznos tanácsokat megkülönböztetni a tudománytalan és olykor veszélyes tippektől. A tudatos életmódváltás lényege, hogy az életviteli változásokat valóban egészséges, tudományosan megalapozott elvek mentén vezessük be életünkbe. Fontos, hogy mielőtt megváltoztatnánk étrendünket, vagy új sportba kezdünk, egyeztessünk egészségügyi szakemberrel, táplálkozási tanácsadóval és személyi edzővel. Ezzel nem csupán a veszélyes étrendeket és edzésmódszereket kerülhetjük el, de valóban hatékony és biztonságos módon alakíthatjuk át életmódunk. A tudatos életmódváltás előnyei a következők. Fenntarthatóság: ebben a jól megtervezett étrend és edzésterv segít, amely hosszú távon követhető. Hosszú távú siker: a fenntarthatóságból és kitartásból következik a hosszú távú siker. A jól megtervezett életmódváltás során koplalás helyett ízletes és egészséges ételeket fogyaszthatunk, maratoni edzések helyett intenzív és hatékony edzéseket végezhetünk. Valóban egészséges szokások: a tudatos életmódváltás során nem önjelölt egészségguruk, megbízhatatlan internetes források, hanem dietetikusok, táplálkozási tanácsadók, személyi edzők, orvosok és egyéb egészségügyi szakemberek tanácsát követve, valóban egészséges szokásokat sajátíthatunk el.

Betegség - gyógyítás 

Mindenki számára mást jelent az egészség és a betegség. Máshogy élünk meg egy megfázást, egy csonttörést, egy vérnyomásingadozást, stb. Számos betegség nem veleszületett, a fogyasztói társadalom következménye. Ha valakinek fejlődési rendellenességből eredő betegsége van, pl.: epilepszia, I. típusú cukorbetegség, stb., az mindig élethosszig tartó gyógyszeres terápiát igényel, orvosi felügyelet mellett. Azonban ezeknek a betegségeknek a kezelése kiegészíthető egyéb gyógyszeres terápiával, étrend-kiegészítők használatával javítható a betegek életminősége. Rengeteg betegség, pl.: cukorbetegség, magas vérnyomás, pszichés problémák, stb. az életmódunk miatt alakulnak ki, azonban életmódváltással, szakember segítségével kezelhetőek, nem csak gyógyszeres terápiával. Fontos a megfelelő étrend-kiegészítők használata, a megfelelő táplálkozás, túlsúly esetén a testsúly csökkentése. A magas vérnyomás csökkentése nagyon fontos a komoly szövődmények elkerülése miatt. Mindazonáltal a betegeknek ajánlott a gyógyszereken kívül a szakember életmódra vonatkozó tanácsait is elfogadniuk és betartaniuk. Az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van. Kutatások bizonyítják, hogy túlsúly esetén a testsúlycsökkentés, és a fizikai aktivitás fokozása jelentős vérnyomáscsökkenést eredményez. Azt is egyre több adat bizonyítja, hogy az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás elhagyása kedvező a vérnyomás értékeire. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5-15 Hgmm-rel mérsékli. Ugyanennyi fogyás esetén ráadásul csökken a magas koleszterinszint is, enyhülnek az anyagcsere problémák, ízületi panaszok, növekszik az energiaszint. Életmódváltás elkezdésében mindig kérjük szakember, étrend-kiegészítő vásárlás esetén a gyógyszertárban dolgozó szakszemélyzet segítségét! Tanácsaim nincsenek semmiféle összefüggésben gyógyszereladással, vagy beteg/vásárló irányítással. Egyetlen vezérfonalam „A gyógyszerész az utolsó láncszem a beteg és a gyógyszere között", amit napi szinten tapasztalok munkám során. Kérdéseiket az alábbi e-mail címre várom: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Sz. D.

0
Karnyújtásnyira a Karinthyak
Klímaelhelyezés a társasházaknál

Kapcsolódó hozzászólások