Visszatérni az egyszerűséghez

Csorján Melitta „Mi az a Nap?" című tárlata nyílt meg múlt csütörtökön a Városi Kiállítóteremben. Az erdélyi születésű, Debrecenben élő festőművész tizenkét év eltelte után tért vissza városunkba, színekben és szimbólumokban gazdag vásznai ezúttal az egyszerűség csodáját hangsúlyozzák. Az esemény nyitányaként Bognár Imre, a Derkovits Művelődési Központ közművelődési szakmai igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket, majd Petróné Nyíri Zsuzsanna és Petró Csaba Zoltán hangszeres játéka után dr. Cs. Tóth János méltatta az alkotót. 

- Olyan korban élünk, amikor a mellőzöttség, az érdektelenség, az elveszettség érzése a mindennapokban tetten érhető. Az értelmiségi képzőművész válasza egyértelmű: olyan absztrakt műveket komponál, amik a napjainkban ritkán látható, klasszikus festőiség nyelvén szólalnak meg. A kiállító sejtelmesen ironizáló és rejtélyesen meditáló magatartásával, a maga komoly és elégikus felfogásával a festészet nyelvén közöl életfilozófiát, láttatni akarja a valóság bonyolultságát, a világ összetettségét. Nála az emberi lélek a fontos, amelyben keresi azt a titokzatos erőt, ami megkülönböztet, és mégis egységesít bennünket, földi halandókat - mondta a művészeti író. 

- Emlékszem, egyszer egy családi utazás során, az autóban ülve ránk szakadt az ég. Nyári zápor csapott le, és közben keletkezett egy fantasztikus, gyönyörű, dupla szivárvány az égen. Akkor még ez nem különösebben foglalkoztatott, mert nyakig benne voltam az anyaságban, szüneteltettem is a festést, amíg a gyermekeim kicsik voltak. Viszont amióta újra elkezdtem, sokszor elgondolkodtam a Nap szerepén, amelynek a színek láthatóságát és a földi élet állandóságát is köszönhetjük. Egyébként azt mondják, aki átmegy a szivárvány alatt, örökre boldog lesz, úgyhogy erre számítok - válaszolta a kiállítás címének mibenlétét találgató kérdésemre Csorján Melitta, majd rátérve a tárlat jellemzésére, így folytatta: 

- Azt gondolom, vissza kell térnünk az egyszerűséghez, mert rendkívül felgyorsult a világ, szinte átszáguldunk az életünkön. Nagyon hirtelen követik egymást a változások, éppen ezért gyakran érzem úgy, hogy valami nagyon erőteljeset kell közvetítenem. Ennek megfelelően a kiállítás anyaga egyfajta rácsodálkozás és szembesülés azzal kapcsolatban, milyen a mai világ és napjaink társadalma, tehát görbe tükröt is találhat a teremben az, aki bejön, és alaposan szétnéz. Arra szeretném felhívni a figyelmet a képeimmel, hogy a legegyszerűbb dolgokban vannak igazi, nagy csodák. Csorján Melitta kiállítása április 3-ig, hétköznaponként 10 és 18 óra között látogatható.

Ördögh István 

0
Köszönetnyilvánítás
Fenntartható kertgazdálkodás

Kapcsolódó hozzászólások