Fenntartható kertgazdálkodás

A Hamvas Béla Városi Könyvtár „Kezedben a jövőd!" sorozatában dr. Gyulai Iván ökológus, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke tartott előadást a mélymulcsos kertgazdálkodásról.

- Mit jelent a mélymulcsos kertgazdálkodás? Hogyan működik? 

- Ez nem nyári dolog, ez egy téli mulcs. Az a neve, hogy komposzthagyó, ami azt jelenti, hogy pont akkor, amikor a falevelek lehullanak a fáról - a természet is mulcsoz -, akkor takarjuk be a talajt. Ez egy kicsit vastag takarás, de ez attól függ, hogy milyen a talaj. 

- Mennyire vastag? 

- Én 50-60 centivel kezdtem. És azért komposzthagyó, mert május végére elkorhad. 

- Akkor ebbe májusban lehet kiültetni a palántákat? 

- Lehet tavasszal is ültetni, csak akkor szét kell húzni, és a talajra ültetni. Az összes többi mulcsot nem nagyon javasolhatjuk télire, mert nem fog a talaj felmelegedni, nem fagynak ki a kártevők, ilyeneket mondanak. De hát miután ez komposzthagyó, tehát amikor a szerves anyag megérik, akkor hőt termel, tehát nem, hogy nem engedi felmelegedni, le se fagy a talaj a vastag szigetelőréteg alatt. Pláne mostanában, amikor komoly fagyok sincsenek. Az élet aktív marad a talajban, aminek az a vége, hogy tavasszal szépen fellazítják még a legkötöttebb talajt is. 

- Ez nem probléma abból a szempontból, hogy nem pusztulnak el a kártevők? 

- Egy kártevő van a kertben, az a kertész. Az összes többi más műfaj. 

- Azt mondta 50 centi vastag a mélymulcs réteg, ezt hogyan képzeljem el, mi van ebben az 50 centiben? 

- A komposztálás szabályainak megfelelően 40-60 százalék víz versus levegő, valamint rostos nyers humuszképzőből keverjük. Ez azt jelenti, hogy az anyagnak 1 nitrogén - 30 szén arányban kell lennie ahhoz, hogy korhadjon.

- Nagyon sok kiskerttulajdonos van Tiszaújvárosban, ők hogy tudják ezt megcsinálni?

- Mulcsot mindenből lehet készíteni. Tehát nem kell ehhez gané, vagy ilyesmi föltétlenül, bármilyen szerves anyag jó. Nyáron vannak a zöld típusú anyagok, ősszel az elsárguló, elhaló anyagok. Ezek a legjobbak, mert ilyenkor optimális a szén-nitrogén arányuk. Minden anyag változtatja a szén-nitrogén arányát. Kikel egy fű, fiatal, zöld, abban nagyjából 12-1 a szén-nitrogén arány. Nekünk 30 kell. Levágom ezt a zöldet, ehhez kell súlyban kétszer annyi, mint szénából vagy szalmából. Összekeverem, és akkor jó lesz az arány.

Surányi P. Balázs

0
Visszatérni az egyszerűséghez
Rágcsálómentesítés

Kapcsolódó hozzászólások