Visszatér a visszaváltás

Hamarosan indul a kötelező visszaváltási rendszer. Január elsejétől hazánkban a legtöbb üveg-, fémés műanyag palackos és dobozos, 1 deci és 3 liter közötti űrtartalmú italcsomagolást vissza kell majd váltani. Pontosabban több szempontból is igencsak ajánlatos! Ha a sörös dobozokat januártól otthon a kukába összegyűrve, vagy a szelektív kukába dobjuk, a pénzünk egy részét biztosan elbukjuk. A visszaváltási díj összege - a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható italcsomagolás esetén - darabonként 50 forint. Egy 24 dobozos sörös kartonnál ez például 1200 Ft többletköltséget jelent majd, amit januártól a boltokban automatikusan hozzáadnak majd a termék árához. 

Ugyanez az összeg vonatkozik az üvegekre vagy a PET palackokra is. A műanyag flakonok esetében figyelni kell még arra is, hogy kimossuk, és ne maradjon benne egy csepp folyadék sem, mert az automata az alakján felül a palack súlyát is ellenőrzi majd. A visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók határozzák majd meg az árakat. 

A dobozok nem lehetnek sérültek, és teljesen üresnek kell lenniük. A jogszabály szerint a kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe a tej- és tejalapú italtermékek nem tartoznak majd bele. Az érintett csomagolásokon a gyártók kötelesek a jogszabályban meghatározott jelölést is elhelyezni. Az új jogszabály arra sarkall majd bennünket, hogy jobban odafigyeljünk nem csak a pénztárcánkra, de a környezetünkre is. Az egyik helyi műszaki bolt tulajdonosa már egy ideje azt tapasztalja, hogy sokkal több szódagépet vásárolnak az emberek. 

- Már nyáron felröppent a hír, hogy drágulnak a palackos vizek árai. Mivel egy szódagép rövid időn belül behozza az árát, környezetkímélőbb és kényelmesebb is mint a zsugor ásványvizeket cipelni, sokan átálltak a szódagépek használatára - mondta Stumpf Vince, a Műszaki Szaki bolt tulajdonosa. Visszaváltó automatákat kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer értékesítéséből származik. A rendszerhez önkéntes alapon a kisebb eladótérrel rendelkező üzletek is csatlakozhatnak. Százezreknek azonban nem lesz egyszerű az sem, hogy eljussanak egy visszaváltó automatához, ezeket ugyanis csak az 1000 fősnél nagyobb településeken kötelező telepíteni. 

A MOL Hulladékkezelő korábban azt nyilatkozta, a kistelepülések kereskedői is jelentkezhetnek visszaváltási pontnak. A nagyobb áruházláncok Tiszaújvárosban is érintettek, de a konkrét részletekről egyelőre senki nem szeretett volna nyilatkozni. „Munkatársaink az elmúlt hat hónapban a folyamatosan változó információk alapján igyekeztek több lehetőségre is felkészülni, a következő napokban pedig a jogszabály ismeretében hozzuk meg a végső döntéseket. A MOHU-val közösen ebben a pillanatban is folyik a visszaváltó berendezések telepítése, melyben 345 üzletünk érintett" - ezt az email-t kaptuk Maczelka Márktól, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetőjétől. A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek a boltok polcain maradhatnak. 

O.K. 

0
Tapasztalat: halban gazdag
Krónika 40 pályázat

Kapcsolódó hozzászólások