Vissza az iskolapadba

Az egyik kezemben a füzetekkel teli iskolatáska, a másikban pedig a lányom keze. Így, együtt sietünk élete első tanévnyitó ünnepségére szeptember 1-jén, kora reggel. Csak tippelek, de kettőnk közül szerintem én izgulok jobban, ő jókedvűen szalad a csibesuliban megismert barátaihoz. Erről szólt a múlt hét minden tiszaújvárosi iskolában, ismerkedtek az osztályok, kiosztották a tankönyveket, így nyitották a tanévet. 

Folyamatos kihívások 

Csütörtök délután a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola pedagógusai és diákjai a református templomban indították a tanévet. Magyar-angol két tanítási nyelvű tagozaton 22, míg általános tantervű osztályban 18 első osztályos gyermek kezdte meg a tanévet. 

- Jó tanárokat kaptunk, rendesek a diákok, úgyhogy szerintem nem lesz probléma - kezdi egy elsős kisfiú apukája, Asztalos Sándor. 

- Új közösség, új intézmény, sok a változás, de remélem, hogy hamar be tud majd illeszkedni. Mi mindent korán megvettünk a sulira, úgyhogy már nagyon vártuk. 

- Nem volt egyszerű a nyár, sok volt a bizonytalanság és a jogszabályi változás - mondja Makkainé Chmara Marianna, az iskola igazgatója. 

- Ez mindig a vándorlások ideje, két kolléga másik intézményt választott, de jöttek újak, úgyhogy hála istennek sikerült 100%-os szakos ellátottsággal beindítanunk az évet. Sok a változás, az újítás, a covid óta kihívások sorozata vár minket, de én a problémákra mindig is megoldandó feladatként tekintettem. Nyilvánvaló, hogy soha nem a vezetők és a pedagógusok határozzák meg azokat a kereteket, amik között dolgozunk, de igyekszem a lehető legjobbat kihozni mindenből, mindenki számára. 

Sok diák, kevesebb tanár 

Péntek reggel már jóval 8 óra előtt fáradtan, de mosolyogva gyülekeznek a diákok a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola bejárata előtt. Az első nap az iskolában, vége a vakációnak, a tanulók vegyes érzésekkel ülnek vissza az iskolapadokba. 

- Már vártam valamennyire a sulit, mert itt újra láthatom a barátaimat, de azért annak nem örülök, hogy megint korán kell kelni - meséli Dobozy Sára, aki most kezdi a 6. osztályt. 

- Jó volt a nyár, már mindent bevásároltunk az iskolára. Ma a tanévnyitó után megtudjuk az órarendet és megkapjuk a könyveket is. 

- Nagyon jól tudtunk elindulni, sok elsős gyerekünk van, ők már voltak itt a csibeisiben két napot, úgyhogy már megismerkedtek az iskolánkkal - mondja Kiss Andrea, a Széchenyi intézményvezető-helyettese. 

- 577 tanulóval indítjuk a tanévet, a pedagógusok száma egy picit most csökkent, 47-en vannak, de mindenki helyére, aki távozott, találtunk új kollégát. Három első osztályunk indult, összesen 83 kisdiákkal. Két éve bevezettük, hogy reggel napközi órával kezdünk az első évfolyamon, ez most is így lesz. Így a kollégák és a gyerekek is sokkal nyugodtabban tudnak kezdeni a második órában, mert ekkor van idő enni, beszélgetni, pakolászni, ami nekik még kicsit nehezebben szokott menni.

Közel 900 tanuló 

Hét 9. osztályt indított idén a SZSZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola. Három technikumi és négy szakképző iskolai osztályt, ez összesen 204 tanulót jelent. 

- Újdonsült 9.-esek osztályfőnöke lettem, úgyhogy ma reggel én ugyanolyan izgatottan ébredtem, mint a diákok - kezdi Jakab Kinga, a 9. MG osztályfőnöke. 

- A 9. MG-sek gépgyártás- technológiai és mechatronikai technikusok, akik öt évre kötelezik el magukat ebben az iskolában. Első nap nagyon sok feladatunk van, a házirend ismertetése, baleset- és tűzvédelmi oktatás, meg kell ismerniük az iskola épületét, bemutatkoznak a tanáraik is. Nagyon sokan vannak az osztályban, 33-an, nem ehhez vagyunk szokva, ez nekem is kihívás lesz, de már alig várom. 

- A szakképző iskoláknál változatlanul a hegesztő szakma, illetve a villanyszerelő a sláger, de emellett szép számmal jelentkeztek a központi fűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő, valamint szociális ápoló és gondozó szakmára is - sorolja a legnépszerűbb szakmákat Pázmándi Henriett, a Brassai igazgatója. 

- A tanári karban nincs változás, ugyanazokkal folytatjuk, akikkel tavaly, ez a mai világban nagy pozitívum. Végeztünk a földszinti mosdóhelyiségek felújításával, ma már tankönyvosztás lesz és soksok adminisztratív feladat, hogy gördülékenyen kezdődhessen az új tanév. Sikeres tanévnyitón van túl a Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola is, ami idén szeptemberben két első osztályt indított, osztályonként 18 és 19 gyermekkel. A Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola a római katolikus templomban tartotta évnyitóját, itt szintén két osztályban, 40 elsős gyermek kezdte meg a tanévet a múlt pénteken. 

venna 

0
Szúnyogszezon
Nyitva a PostaPont

Kapcsolódó hozzászólások