Szúnyogszezon

Az előző nyarakhoz képest idén kicsit átformálódott a szúnyogszezon. Bár a nyár csapadékosabb volt, mint tavaly, a szúnyoglárvák kikelésének eddig nem kedveztek a feltételek. - A szúnyogszezonról nem lehet még múlt időben beszélni - nyilatkozta lapunknak Kerékgyártó István, a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

- A nyár elég csapadékos volt, de amikor áradt a Tisza, akkor még nem volt kedvező az időjárás a szúnyoglárvák kifejlődésének, így a nyár elején elmaradt az árvízi szúnyoginvázió, helyette viszont jöttek a házi szúnyogok. Augusztus 10-én a Sajó tetőzött, gyakorlatilag az árterét elöntötte a víz. Ez az áradás kedvezett az árvízi szúnyogok elszaporodásának. Az idei szezon kicsit eltér a megszokottól, mivel augusztus végén, szeptember elején nem szokott ilyen nagy szúnyogdömping lenni. Ennek hatását érezzük is a városban vagy a gáton sétálva. Jelenleg csak melegködös irtást engedélyeznek, ezzel tudunk védekezni ellenük. Amikor az időjárás engedi, akkor elvégezzük az irtást. 

A házi szúnyogok elterjedését Protect lárvairtó tablettával igyekeztünk megfékezni, amit térítésmentesen osztottunk a Városgazda Kft. telephelyén a tiszaújvárosi lakosoknak, amiből százhatvan darab fogyott. - Kell tartanunk egyéb szúnyogfajták megjelenésétől? - A sajtó most tele van az ázsiai tigrisszúnyogokról szóló hírekkel, hogy ez a faj a felelős a Nyugat-nílusi láz terjedéséért. Ezt én rémhírterjesztésnek gondolom, mert a dalos szúnyog is terjeszti ezt a betegséget, ami egyébként minden évben megjelenik Magyarországon és általában augusztusban, szeptemberben tetőzik. Egyébként a tigrisszúnyogon kívül még két trópusi invazív faj is megjelent már Magyarországon, a japán szúnyog és a koreai szúnyog, amik szintén terjeszthetnek trópusi betegségeket, mint a dengue-láz vagy a Zika-vírus. 

em 

0
Testvéri segítség a kórháznak
Vissza az iskolapadba

Kapcsolódó hozzászólások