Viola, Dorka, Marci az ünnepi diákszónokok

A Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium három diákja lesz a város március 15-i ünnepségeinek szónoka. A fiatalok a Derkovits Művelődési Központ pályázatára jelentkeztek öt másik diákkal együtt. A 12.-es Bartha Viola lett az első helyezett, így a városi díszünnepségen, a Petőfi szobornál mondhatja el ünnepi beszédét. Osztálytársa, Fónagy-Sütő Dorka a 2. helyen végzett, ő a tiszaszederkényi ünnepség szónoka lesz. A 10. osztályos Török Márton 3. helyezettként az iskolai ünnepségen olvassa fel írását a Petőfi szobornál. A nyertes pályázókkal a Tisza TV stúdiójában beszélgettünk, ennek szerkesztett változatát olvashatják.

- Irodalom, történelem, sok ismeret kell hozzá, no és a tantárgyak szeretete, hogy egy jól sikerült szónoki beszéd kerekedjen ki belőle. Ki, miben jó? 

Fónagy-Sütő Dorka: Én, ahogy gimibe kerültem, elkezdtem írni, akkor merültem bele az olvasásba és a könyvek ihlettek meg engem, akkor lett a kedvenc tantárgyam a magyar például, és azóta több versenyen is indultam esszéíró pályázatokon. Az iskola 60. jubileumi esszéíró pályázatát is én nyertem meg az írásommal, ami a jövő eötvösöseinek készült, és az év végén bele is kerül egy időkapszulába a jövő nemzedéke számára.

Török Márton: A szövegírás és az ehhez kapcsolódó dolgok mindig is közel álltak hozzám, ráadásul én alapból imádom a történelmet. Nyilván ebben hazánk történelme is benne van. Tudjuk jól, hogy ez az ünnep és a történelmi események mennyire hozzánk tartoznak, és szerves részét képzik az életünknek. Régebben is próbáltam ilyen szövegeket fogalmazni, aztán ez valahogy ellaposodott bennem, de idén úgy gondoltam, hogy adok magamnak még egy esélyt, és csodák csodájára a 3. helyezett lettem a pályázaton.

- Viola te is adtál magadnak még egy esélyt, hiszen tavaly harmadik voltál ezen a versenyen, most pedig első helyezett lettél. Miért írtál újra?

Bartha Viola: Úgy gondoltam, hogy idén már más aspektusból tudnám megközelíteni március 15-e eseményeit. Tavaly inkább a történelmi háttérre fókuszáltam, illetve annak a jelennel való összefüggéseire, idén pedig a nemzeti összetartozást hangsúlyoztam, mert úgy gondolom, hogy a március 15-e a hazaszeretet ünnepe. Örülök, hogy végül így alakult és első lettem, de úgy gondolom, hogy elsősorban az előadásmódnak köszönhetem, hogy győztem. 

- Dorka neked mi volt a vezérfonal? Mire fűzted fel az ünnepi beszédet?

Fónagy-Sütő Dorka: Én most tizenkettedikesként töri fakultációra járok, úgyhogy ebben az évben nagyon belemerültem a történelembe, illetve a másik kedvenc tantárgyam a magyar, úgyhogy a kettőt vegyítettem, és rengeteg törikönyvet olvastam és megihlettek a márciusi ifjak tettei, illetve a beszédemben nagy hangsúlyt helyeztem arra, hogy a cselekedeteik és a harcuk nagyban befolyásolták a mai generációt. 

- Marci a te írásodban is van párhuzam a régmúlt és napjaink között?

Török Márton: Úgy gondolom, hogy ezt párhuzam nélkül nem lehet megírni. Tudjuk jól, hogy most a világunkban mi zajlik, mennyi háború van. Nyilván erre is kitértem, ez volt szerintem a legnagyobb párhuzam, amire úgy gondolom, ki kellett és ki is tértem, hiszen emellett most nem lehet elmenni. 

- Mit gondoltok erről az ünnepről? Közel áll a fiatalokhoz?

Török Márton: Az egészet fiatal forradalmárok indították el, amit szomorú és baljós előjelek okoztak, hiszen mindnyájan tudjuk, hogy a forradalomhoz, később a szabadságharchoz is mennyi rossz dolog kellett. Bátor tettek kellettek ehhez, de nyilván tudjuk, hogy nem virágvasárnap volt aznap, és ezt tudjuk százhetvenhat évvel az események után is. 

- Most nagyobb bennetek az izgalom, hogy ki kell állni a szószékre március 15-én, vagy akkor volt nagyobb, amikor azért szorítottatok, hogy bekerüljetek a három legjobb pályázatíró közé?

Fónagy-Sütő Dorka: A versenyen szerintem sokkal jobban féltünk, de bátorítottuk egymást, hiszen nemcsak megírni kellett, hanem előadni is, és ez egy teljesen új közeg volt. Nem a tanterem, hanem, hogy három ember előtt kellett elmondanunk a beszédünket, és sokaknak ez volt az első alkalom, hogy egy szöveget olvassanak fel emberek előtt, így nekem a verseny volt a legizgalmasabb része.

Bartha Viola: Tavaly nem izgultam igazán, mert bíztam magamban, hogy a felolvasás jól fog sikerülni. Szerencsére tényleg elégedett voltam a végén az eredménnyel. Idén viszont a felnőtt lakosságnak fogom elmondani a gondolataimat, és ez egy kicsit nagyobb nyomás, de nagyon igyekezni fogok, hogy legalább úgy sikerüljön, mint a tavalyi.

Török Márton: A munka oroszlánrésze még csak most fog kezdődni, hogy tökéletesen adjuk elő a beszédet. Segítségemre lehet a diákrádiós múltam, hiszen gyerekkorom óta riporterkedek, és műsort vezettem a sulirádióban. 

- Kaptatok már ötöst töriből vagy magyarból? 

- Igen, mindenki! - vágják rá kórusban. 

- Van tervetek ezekkel a tantárgyakkal? Lányok ti egyetemre készültök, Marcinak még van ideje tervezgetni, hiszen két évig még idejár az Eötvösbe.

Bartha Viola: Én reálvonalon megyek tovább, mert közgazdász leszek és a Corvinus Egyetemen tervezem folytatni tanulmányaimat. 

Fónagy-Sütő Dorka: Én humános vagyok, a pszichológia a célom. 

- Melyik polcra teszitek azt az elismerést, hogy ünnepi diákszónokok lehettek Tiszaújvárosban 2024-ben? 

Fónagy-Sütő Dorka: A szívemben mindig hordozni fogom, örök élmény lesz, de egyébként a családi kandallón lesz a helye. 

Török Márton: Ugyanezt gondolom én is, természetesen mindig szép emlékek maradnak ezek a napok. 

Bartha Viola: Nemcsak minket tölt el büszkeséggel, hanem a nagyszülőket, a szülőket, a tesókat is, mindenki nagyon örült nálunk, hogy sikerrel írtam, pályáztam. 

berta

0
Ünnepi események
Engedjük közel a gyereket a pénzhez

Kapcsolódó hozzászólások