Várost és közösséget építettek

Több mint 600 millió 60 év feletti ember él a világon. Október 1-je az Idősek világnapja, az ENSZ 1991- ben rendezte meg először programsorozatát, melynek fő célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a méltóságteljes időskorra. Városunkban is hosszú évek óta megünneplik a szépkorúakat. Idén múlt pénteken kezdődött az Idősek hete rendezvénysorozat. A Nyugdíjas parkban elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait a város intézményeinek vezetői, a képviselő-testület delegáltjai, valamint Kazincbarcika és testvérvárosunk, Polgár nyugdíjas képviselői Tomorszky Istvánné és Danhauser Sándor emléktáblájánál, valamint a Barátság kopjafánál. A jelenlévők egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a napokban elhunyt Sóvágó Gáborról, a Tiszaújvárosi Nyugdíjasok Egyesületének korábbi elnökéről. Azt mondják, a nyugdíjasoknak semmire sincs idejük. 

Fodor Jánosné is így van ezzel, aki az idősek világnapi megemlékezésen kiemelte, ő mindig időhiányban szenved. Otthon sok a teendő, a családtagoknak, ismerősöknek több tucat lekvárt, befőttet készít. Szinte minden helyi rendezvényen részt vesz. Mosolyogva tette hozzá, hogy még nem mindig érzi magát idősnek és szaladt is tovább az ünnepélyes rendezvény megnyitójára. A Derkovits Művelődési Központban megrendezett ünnepélyes gálaműsor előtt dr. Fülöp György polgármester a városunkban élő nyugdíjasokat méltatta. 

- Ha valaki idejön Tiszaújvárosba, akkor láthatja, hogy mennyire szép és rendezett ez a település. Önök építették fel ezt a várost, amit mind a mai napig ápolnak és gondoznak. De én nem csak az épített örökségre gondolok. Ma már tiszaújvárosi identitásról, tiszaújvárosi lokálpatrióta érzelemről beszélhetünk. Ez az igazán nagy dolog, amit önöknek köszönhetünk. 

Közösséget építettek! - hangsúlyozta a polgármester, majd megköszönte Poropatich Péter több évtizedes munkáját, aki a napokban ment nyugdíjba. Poropatich Péter 40 éven keresztül dolgozott a városban szociális területen és hosszú éveken keresztül volt a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ intézményvezetője. - Köszönettel tartozom a város vezetőinek azért, hogy mindig támogatták a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ munkáját. Az, hogy ennek az intézménynek presztizse van a városban, elsősorban a kollégáimnak köszönhető - emelte ki Poropatich Péter, akinek nyugdíjba vonulása után Szentgyörgyi Éva lett a szociális intézmény vezetője. 

A péntek délutáni zenés ünnepi műsor főszereplői Jancsó Dóra és Cselepák Balázs volt. A Miskolci Nemzeti Színház két színművésze tanítványaikkal, a ZENITA művészeti csoport tagjaival együtt léptek fel. Kedden „Őszi Kulturális Kavalkáddal" folytatódott az Idősek hete rendezvénysorozat. Közös ének, örömtánc és kabaréjelent is volt a szépkorú amatőr művészeti csoportok repertoárjában. Szerdán a gasztronómia volt a középpontban. Pásztortarhonya, halászlé, édes és sós sütemények. Igazi ízkavalkád. Bárki süthetett, főzhetett a Tisza-parti Szabadidőháznál. (Lásd képriportunkat az 5. oldalon.) Az Idősek hete rendezvénysorozat a jövő héten pénteken zárul, a Központi Étteremben 17 órakor indul majd a Retro Party. 

O.K.

0
Olcsóbb lett a drága távhő
Teremtés hete a Kazinczyban

Kapcsolódó hozzászólások