Tetőzik a dinnyedömping
Harminc fok, egy pléd a földön, rajta fekszem én gyerekként, egyik kezemben egy könyvvel, másikban egy nagy szelet dinnyével. Így teltek a napjaim, amikor nyaranta nagymamámhoz utaztam egy-két hétre. Egy harapás mézédes dinnye a mai napig visszarepít arra a plédre, visszahozza azokat a felhőtlen nyarakat, az érzéseket és emlékeket. Azóta is szinte kétnaponta veszem ilyenkor a nyári gyümölcsöt, bár ma már nehezebb kifogni az igazán finomakat. Július elején kezdődött a magyar dinnye szezonja, akkor még 600 forint körül volt kilója. A napokban akármerre jártam, 300 forintnál drágábban sehol sem árulták a dinnyét. Délelőtt 10 órakor már minden standnál fogyóban van, ebben a nagy melegben hamar elkapkodják a hűsítő gyümölcsöt. (Gyümölcsnek hívjuk, bár a tökfélék családjába tartozik, így valójában zöldség.)
- Az idei dinnye szerencsére finom, eddig mindig sikerült jót venni - kezdi Takács Hajnalka.
- Tavaly elment tőle a kedvem, mert sosem találtam elég finomat, ami édes és ropogós. Én mindig a piacon veszem, szerintem a magyar dinnye az igazi, addig nem is veszek, amíg nincs magyar. Bár úgy emlékszem, régen valahogy finomabb volt, talán az időjárás miatt, de most nehezebb igazán édes dinnyét találni. Régen mindig meglékelték, megkóstolhattuk, ma már ez nem gyakori, így nem merek nagyobbat venni. Meg hát nem is olcsó, bár ha azt nézzük, hogy mennyi az alma, a barack ára, ez sem kirívó. Szabó Csaba őstermelő is a piacon árulja a dinnyéket, amiket Nagycserkeszen termeszt, családja már 1991 óta foglalkozik ezzel. A 40 éves tradíciót ő és párja már 30 éve viszik tovább, így számukra ez nem csak munka.
- A dinnyét szeretni kell, forgatni, simogatni, de sokat számít az időjárás és a jó föld is - meséli Csaba.
- Ahol mi termesztjük, az valamikor a Tisza árterülete volt, még a szabályzás elején, szürke homokos talaja van. Egyébként a napsütés érleli, de mi évek óta csöpögtetőn termelünk, mert nincs elég csapadék, régen erre nem volt szükség. Volt ennek egy szentírása, április 10-ig el kellett a fóliába a magot rakni és május 15-ig kipalántálni. Idén májusban viszont még fagy volt, sokan június elején tudtak palántálni, ami elég késő.
Nagycserkeszen a dinnyeszezon még szeptemberben is fog tartani, mert most is vannak 1-2 kilós dinnyék, amik akkorra fognak beérni. Sokan nem is tudják, hogy milyen költsége van a dinnyetermesztésnek, 1 hektárba kell 4 ezer palánta, kellenek a felszerelések, a permetszerek, így egy hektár dinnye minimum 700 ezer forintba kerül és ebből 150- 200 mázsát le lehet szedni. A helyi piac után útnak indulok, Sajószöged felé veszem az irányt és nem is kell túl messzire mennem, már a falu legelején meglátom a táblát, amin a felirat dinnyevásárt hirdet. Hatalmas dinnyék sorakoznak a sátor alatt, amit persze kérésre fel is vágnak.
- A legtöbben negyedeket visznek, vagy feleket, akik messzebbről jönnek, ők vesznek egész dinnyéket - mondja Sándor Csaba őstermelő.
- Itt, Sajószögeden termeljük a dinnyét, minden évben más területen, vetésforgóban. Van többféle, Mirto, Arashan, Romeria, Caravan, és kis mennyiségben sárgadinnyét is ültettünk. Sajnos későn tudtuk kiültetni, 10 napot csúsztunk a fagyok miatt, május 29-én volt az utolsó, így összetolódott érésben is. Aztán ezek a nagy melegek sem tesznek jót, a 35 fokok, mert állandóan éri a növényt, sok a napégett dinnye, hiába locsolunk.
25 napokat szoktunk árulni, most 18-nál járunk, próbálunk még 3-4 napot lenni. Tavalyi áron kínáljuk egyébként, 350 forint kilója, bár minden más is drágul, de mi nézzük a piacot is. A sárgadinnye kilója 600 forint, ezt egyszerre szoktuk ültetni a göröggel, de hamarabb beérik, na meg ez utóerő, ha leszedik éretlenebbül, akkor is be tud érni, a görög viszont nem. Mi mindig adunk kóstolót, sőt, ha valakinek nem ízlik, vissza is hozhatja, ezért sok a visszatérő vásárlónk. v enna