Szaloncukor nagyhatalommá váltunk

Hiába az extravagáns alapanyagok és a modern köntös, továbbra is a klasszikusok tarolnak. Zselés, kókuszos és marcipános. Továbbra is ezek az ízesítésű szaloncukrok a legkeresettebbek. A karácsonyi édességből Magyarországon évente csaknem 3500 tonnát vásárolunk, ami háztartásonként átlagosan egy kilogramm. Leginkább még mindig az olcsóbb, lédig termékeket vesszük, de az elmúlt években megnőtt a prémium termékek iránti kereslet is. Manapság óriási a választék. 

A statisztikák szerint szaloncukor-fogyasztásban Európában nagyhatalomnak számítunk, de ez nem volt mindig így. A szépkorú Elek Béláné épp édességek között válogat, amikor a gyermekkor ízeiről kérdezem. - Amikor én kislány voltam egy kilogramm szaloncukor 22 forint volt - mondja. - Nekünk ez volt a karácsonyi ajándék. Aztán a második világháború után mi magunk készítettünk, persze csak akkor, ha egyáltalán volt a boltban cukor. Én nagyon szeretem az édességet, így ha lehetőségem van rá, sokféle ízesítésű szaloncukrot megkóstolok. De hiába a pálinkás vagy a chilis, van, aki a klasszikusra esküszik. - A zselésnek van a legjobb íze - nyilatkozta lapunknak Ferenczi János. - Persze ma már annyi csábító választék van, hogy azért egy-két újdonságot minden évben megkóstolok. Arról nem is beszélve, hogy 30-40 évvel ezelőtt a szaloncukor olyan volt, mintha kőből készítették volna. 

Az inkább cukorka, mintsem egy omlós finomság volt, de akkor az is jó volt, mert az ünnepet jelképezte. A szaloncukor mindig megadja a karácsony varázsát. Az édességgyártók pedig minden évben próbálnak egyre különlegesebbet varázsolni. Idén negyedik alkalommal rendezték meg az Év Szaloncukra versenyt. A Promenád kávéház fügés-diós szaloncukra nyerte el a 2023-as címet, a második a maklári Stühmer körtezselés- muskotályos lett, míg a Keszthelyi Sütibolt meggyes-marcipán szaloncukra lett a harmadik helyezett. Az alkotók cukormentes karácsonyi édességeket is készítettek, a gyerekek kedvence a robbanócukros rágógumi ízű fehércsokoládé trüffel szaloncukor lett, de minden bizonnyal a férfiak körében mindent visz a Belga trappista sörös szaloncukor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai alapján egy év alatt két nagyon fontos alapanyag, a cukor és a kakaó ára is több mint másfélszeresére nőtt, és ez begyűrűzött a szaloncukrok árába is. Az átlagos szaloncukorárak 5-6 ezer forint között mozognak, de a prémium kategóriában akár 15 ezer forint kilónkénti árral is számolhatunk. A papírba csomagolt, eredetileg cukorszirupból készült nyalánkság német közvetítéssel jutott el a történelmi Magyarországra, és vált népszerűvé a XIX. század végére. 

O.K. 

0
A karácsony ízei
Álmok karácsonya a Jabilben

Kapcsolódó hozzászólások