A karácsony ízei

Lajcsi-szelet, Duna-hullám, rétes, linzer és hájas sütemény, szigorúan házi lekvárral. Takács Gizella, Gizi néni konyhájában minden héten finomabbnál finomabb desszertek kerülnek az asztalra. Ilyenkor, az ünnepi időszakban pedig futószalagon készülnek az édességek, hisz nagy a család, van kinek sütni. Gizi néni nagycsaládba született, 8 testvére közül ő volt a legkisebb, így volt kitől ellesni a sütés csínját-bínját. Három rúd sütésre váró bejgli, előregyúrt hájas tészta, baracklekváros apró linzerek és finom illatok.

Ez fogadott minket Gizi néni konyhájában. Éppen az előző nap elkészített hájas sütemény tésztáját gyúrja, én pedig közben arról faggatom, mi a titka a tökéletes karácsonyi sütinek. - Igazi falusi hájas készül, falusi disznóból. Először a hájat ledaráljuk, ecettel kidolgozom, hozzáteszem a lisztet, a tojást, tejfölt, egy pici sót, no meg bort. Van benne egy fél liter jó savanyú bor, ez veszi át a sütőpor szerepét, felfújja, ettől lesz olyan könnyű és levegős. Lenyújtottam tábla nagyságúra, és hájjal szépen lekenegettem. Majd összehajtogattam, mint a könyvet és betettem éjszakára hűlni, ezért ilyen kemény, erőből kell nyomni, hogy jó vékonyra, egyenletesre tudjam nyújtani. 

- Hányadszor süt ilyet Gizi néni? 

- Általában karácsonykor sütöttük, mert akkor vágtunk mindig hízót. Először 9 éves voltam, amikor csináltam, mert édesanyámnak mindig fájt a keze, hiszen 9-en voltunk testvérek, és ennyi gyerekre sokat kellett mosni, takarítani, főzni, úgyhogy rászoktatott engem. Én pedig nagyon élveztem, akkora nagyok voltak, mint a tenyerem, szétnyílva, mint a rózsa, úgy az igazi. Volt, hogy kéthetente sütöttem, de nem csak magamnak, imádja az egész család. Meg azért is jó, mert be lehet tenni a fagyasztóba, és ha kivesszük, kienged és olyan, mintha akkor sült volna. - Akkor már nagyon régi lehet ez a recept. - Még gyerekkoromban volt egy tündéri szomszédunk, Felvidékről való volt, ő tanított nekem sok ilyet. De én mindent szívesen csinálok, Lajcsi- szeletet, Duna-hullámot, mindenből kapásból két adagot szoktam, mert biztosan elfogy. Idén még tepertős pogácsa és kókuszos süti is kerül majd a hájas mellé az ünnepi asztalra. 

- Mik kerültek az ünnepi asztalra Gizi néni gyerekkorában? 

- Csodálatos volt, mert akkor még mindig volt hó és imádtunk kint sétálni. Megvolt az a régi szokás, hogy édesanyám csinálta a szaloncukrot, mi pedig vettünk sztaniolpapírt és magunknak csomagoltuk, azt raktuk a fára. Mindig volt mákos bejgli, karácsony előtti napon pedig guba, amit főtt tésztából csináltunk, apró kis golyókat sodortunk, ami megsült a kemencében, aztán langyos, cukros tejjel leöntöttük. A húsleves is elmaradhatatlan volt, meg általában tyúkpörkölt volt, meg hurka, kolbász, bár mindig hamar elfogyott, a kolbász különösen. De tényleg nagyon szép volt a karácsony gyermekkoromban, hiszen sokan voltunk, nagy vendégjárás volt, mindig sokan ültünk az asztalhoz és ez volt a legfontosabb. 

venna

0
Vacsorát adtak ajándékba
Szaloncukor nagyhatalommá váltunk

Kapcsolódó hozzászólások