Rumini Ferrit-szigeten

A Tavaszi Fesztivál programjában egy népszerű Rumini-történet is helyet kapott, amit a Pesti Művész Színház hozott el a tiszaújvárosi közönségnek. Rumini egy kalandvágyó kisegér, akinek izgalmas történeteit Berg Judit, József Attila-díjas író álmodja meg és veti papírra könyvek formájában. A sorozat a tizedik résznél tart, amit elsősorban a kisiskolás gyerekeknek szán, de az idősebb korosztály, illetve a felnőttek is jól szórakoznak a sokszor vicces helyzetekbe kerülő főszereplő kalandos történetein. Így volt ez a keddi előadáson is. A Rumini Ferrit-szigeten című mesés kaland először könyv formájában látott napvilágot, majd a színpadra írt változata is megjelent. 

- Körülbelül 10 éve a Pesti Magyar Színházban mutatták be először ezt a darabot - mondta Fogarasi András, a Pesti Művész Színház vezetője, a színdarabban ő játssza Ferrit királyt. 

- Úgy keletkezett, hogy született egy elképzelés arról, hogy szeretnének ezek közül a történetek közül egyet színpadra vinni, viszont a könyvek nem voltak alkalmasak erre, mivel sok leíró részt tartalmaznak, a színházban pedig ezekre nincs idő. Ekkor Judit egy dramaturggal leült és átolvasta az összes könyvet, aminek az lett az eredménye, hogy a Rumini Ferrit-szigeten története lett az alap, a többiből is gyúrtak hozzá bizonyos részeket és így született meg ez a történet. 

- Mi történik Ruminivel a Ferrit-szigeten? 

- Rumini egy hajósinas, aki mint mindig, ebben a mesében is okoz egy kis kalamajkát. Az egyik hajóút során a legénység talál egy hajótörött leányzót, aki, mint később kiderül, Ferrit király lánya, Csincsili. A királylány vissza szeretne menni az apjához, a hajón lévők meg is ígérik, hogy segítenek neki. Közben a lány beleszeret Balikóba, aki szintén hajósinas és Rumini legjobb barátja. Bár sikerül visszatérni Ferrit-szigetére és megmentik Ferrit királyt, mégsem ilyen egyszerű a történet. Molyra, a gonosz úrnő keseríti meg a csapat életét, mert mindenkit el akar átkozni, és pillangóvá akar változtatni. A főszereplőt a gyerekek egyébként nagyon jól ismerik, mert állítólag Magyarországon a gyerekek 70-80 százaléka elolvassa ezeknek a könyveknek a nagy részét. 

- Mitől ilyen népszerűek a történetek? 

- Berg Judit zseniálisan ír és egyszerűen meg tudja fogni a gyerekeket. Elragadja őket egy képzeletbeli mesevilágba, izgalmas, humoros, a szereplőket is szeretik, és az ő nyelvükön íródnak a történetek, könnyedén tudják olvasni. Pontosan ezek miatt beférkőzött már az általános iskolák irodalomóráira. Az ajánlott irodalom között már ott vannak a Rumini-történetek, sőt van olyan iskola, ahol kötelező olvasmányként is bekerült a tananyagba. Hozzáteszem, azt mesélte nekem az írónő, hogy Rumini úgy kapta ezt a nevet, hogy az egyik gyermeke valamiért összekapcsolta a tengerészeket a rummal és ebből az ötletből alakult ki ez az olaszos hangzású név. 

- Van a mesének tanulsága? 

- Sok apró érzelmi és gondolati dolog van benne, ami hatással lehet a gyerekekre. Szó van benne barátságról, szerelemről, gonoszságról, de ami a legfontosabb, hogy Rumini akár az életét is feláldozná azért, hogy megmentse a társait, hajlandó átváltozni pillangóvá, ami azt jelenti, hogy onnantól kezdve megbolondul és soha többet nem lesz élő személyiség, de csak így tudja megmenteni a többieket Molyrától, a gonosz pillangókirálynőtől. Ez komoly önfeláldozás Rumini részéről. Természetesen a terve sikerül, mindenkit megment, és a főgonosz elnyeri méltó büntetését.

ema

0
Fújták a rezet
Nemzetközi zeneiskolás siker

Kapcsolódó hozzászólások