Pogácsasütés szívvel, lélekkel
A szederkényi Szüreti mulatságon idén a pálinkákat lecserélték a pogácsák. Pálinkamustra helyett pogácsasütő versenyt hirdettek. A megmérettetésre 15-en jelentkeztek, 4-en 2 féle pogácsával is neveztek, így összesen 19 féle pogácsa került a zsűri elé.
- Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni - nyilatkozta lapunknak Viszóczkyné Szép Erika, a zsűri egyik tagja.
- A pogácsáknak nézzük a kinézetét, a külalakját, nézzük a belezetét. Azt is nézzük, hogy hajtogatott pogácsa vagy nem, azt is, hogy meg van-e szórva valamivel és hogy meg van-e töltve valamivel, és a tölteléknek mennyire karakteres az íze. A legfinomabbnak Kiss Dénesné káposztás pogácsája bizonyult.
Én nem azért neveztem erre a versenyre, mert meg akartam nyerni - mondta a győztes.
- Egyszerűen csak szeretek sütni. Mindent, nem csak pogácsát. Kétfélét sütöttem a mostani versenyre, egy káposztásat és egy krumplisat. Ez utóbbit az anyukám nagyon sokszor megsütötte nekünk. Egyszerű elkészíteni, csak meg kell törni a krumplit, kell bele egy kis liszt, én tettem egy kanál tejfölt, meg egy tojást, ezután elnyújtom és zsírban kisütöm. A káposztás pogácsát is nagyon szeretjük, ezért azt is gyakran szoktam sütni.
- Mi a titka a jó pogácsának?
- Talán az, hogy mindig kézzel gyúrom a tésztát, nem géppel. Frissek, jó minőségűek az alapanyagok és szívvel-lélekkel készítem mindig.
ema
A verseny eredménye
1. Kiss Dénesné, káposztás pogácsa
2. Hamari Imréné, formabontó pogácsa (tejfölös, sajtos)
3. Orosz-Gál Valéria, tejfölös pogácsa
Különdíj: Hegedüs Györgyné, medvehagymás pogácsa
A győztes káposztás pogácsa receptje
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, pici cukor, 2 tojás sárgája, 2 teáskanál só, 1 kis doboz tejföl, 1,5 kg édes káposzta. A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót. Ha szükséges pici meleg tejet adhatunk hozzá, hogy dagasztással lágy pogácsa tésztát kapjunk. Kb. fél órát kelesztjük. Ezalatt a káposztát lereszeljük, besózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk. Zsíron megdinszteljük, szükség esetén sózzuk, ízlés szerint borsozzuk.
Amikor jól megpirul, a tűzről levesszük és hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk és rátesszük a káposzta 1/3-ad részét. Képzeletben 3 részre osztjuk és behajtjuk a tésztát felülről és alulról középre, majd bal- és jobb oldalról is középre. Kb. fél órát pihentetjük. Háromszor hajtogatjuk és pihentetjük. Az utolsó pihentetés után kinyújtjuk a tésztát és a tojás fehérjével megkenjük. Bevagdossuk, kiszaggatjuk és 180 fokos sütőben alsó-felső sütésen szép pirosra sütjük.