Papp Anita Barcelonában

Három hónappal a Városi Kiállítóteremben megrendezett önálló tárlata után külföldön is letette névjegyét városunk frissdiplomás festőművésze, Papp Anita. Mindamellett, hogy augusztus óta több hazai pályázaton is sikeresen vett részt képeivel, egyedüli magyarként egy nemzetközi versenyben is a legjobbak közé jutott: Distortion VII. című önarcképét november 16-a óta testközelből tanulmányozhatják a kortárs festészet rajongói Barcelonában, a Mrs. Toolip Art Gallery tárlatán. Augusztus óta elért eredményeiről, az év hátralévő részéről és terveiről is kérdeztük az Eötvös József Gimnázium egykori diákját. 

- Mi minden történt önnel augusztus óta? 

- Először is bejutottam a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem múzeumi menedzsment szakára, most már lassan lemegy a félév. Hihetetlenül jó a képzés, éppen azt az elméleti hátteret adja meg, amire még szükségem van, közben pedig folyamatosan építem a kapcsolatokat az előadókkal. Szeptemberben részt vettem a tatabányai Kortárs Galériában megrendezett Szénrajz triennálén, ahol az egyetemi mesterem, Filp Csaba szintén kiállított. Októberben két festményemet is beválogatták a Godot Kortárs Művészeti Intézet által kétszáz pályakezdő művész alkotásaiból rendezett tárlatra, a budapesti Godot Art Expora - itt az egyik képemet meg is vásárolták. Bemutatkoztam Barcelonában is, a Mrs. Toolip Art Gallery kiállításán. Alig hittem el, hogy sikerült. A galéria teljesen nyílt, korosztálytól és országtól független nemzetközi pályázatot hirdetett, amelyre művészeti végzettséggel bárki jelentkezhetett a világ bármely pontjáról. Ötvenöt állam több mint négyszáz festőművésze közül választottak ki harmincat, alkotásaik egy hónapon át, december 16-ig láthatók és megvásárolhatók a katalán fővárosban. Kiutaztam a tárlat zártkörű megnyitójára is, ahol kizárólag a galéria dolgozói és a kiállító művészek lehettek jelen plusz egy fővel. Ott különösen sokat jelentett számomra, hogy közel hozták egymáshoz az alkotókat. Mindenki kedves és nyitott volt. Szóval nagyon boldog vagyok! 

- Gratulálok! Ön az egyetlen magyar kiállító a barcelonai tárlaton? 

- Köszönöm szépen! Igen, a pályázók listáján több magyar név is felbukkant, de itthonról végül csak az én festményemet állították ki. 

- Összességében milyen visszajelzéseket kapott az elmúlt hónapokban? 

- Mindenhol nagyon pozitívat. A barcelonai galéria asszisztense elmondta, hogy amikor megérkezett hozzájuk a kép, és belenézett a fadobozba, azt hitte, egy fotót küldtem. Majd nagyon elcsodálkozott, amikor meglátta a leírásban: olaj és vászon. A szakemberek arra is felkapják a fejüket, ha valaki nagyon mást csinál az aktuálisan divatos irányzathoz képest, és kialakítja a sajátos világát. Én a kezdetek óta portrékkal dolgozom, bármilyen téma merült fel eddig, biztosan emberábrázolással oldottam meg. Ez zsigerből jön nálam. Viszont az is igaz, hogy pszichésen nehezek a műveim, tehát én sem vigyorgok alkotás közben. - Mi vár még önre ebben az évben, és mit tervez 2024-re? 

- A Resident Art Budapest galéria - másik 39 új kiállítóval együtt - engem is meghívott a december 22-ig tartó, New Kids on the Wall elnevezésű karácsonyi vásárára, valamint a Godot Intézet most futó, ünnepi expóján is látható festményem. 2024-ben megint szakdolgozatot fogok írni, és készítek majd új önarcképeket, szintén tükrös torzítással, de az eddigiekhez képest más színekkel és más méretekben, hogy friss munkákkal pályázhassak a továbbiakban itthon és külföldön egyaránt. Megcélzom az északi államokat, főként Svédországot és Finnországot, mert nagyon nyitottak, és igazán remek tárlatokat rendeznek. 

Ördögh István 

0
Mikulástúra játszótérről játszótérre
Országos versenyen a hunyadisok

Kapcsolódó hozzászólások