Negyven éve önzetlenül

A neve sokszor változott már, de célja mindig ugyanaz volt. Segíteni, támogatni, könnyebbé tenni a sajátos nevelési igényű gyerekek életét. A Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Tiszaújvárosi Tagintézménye idén 40 éves. Jubileumi ünnepségre gyűltek ös􀁝- sze alapító tagok, egykori és jelenlegi kollégák a Derkovits Művelődési Központban a múlt héten, szerdán. Az intézményt 1984-ben alapították. Köztük volt Bogdán Magdolna logopédus is. Ő tanított meg több generációt szépen beszélni. 

- Kevesen kaphatnak annyi jó dolgot a munkahelyüktől, mint amennyit én kaptam. Voltak remek továbbképzések, nagy baráti beszélgetések. Sok kollégával még mindig tartom a kapcsolatot. Nagyon örülök, hogy ma itt lehetek - mondta meghatódva egy város logopédusa, Magdi néni, aki a mai napig nem tudott teljesen elszakadni hivatásától. Egy héten egyszer még mindig tart órát. Gyógy- és fejlesztőpedagógusok, pszichológusok, gyógytornászok. Sokan ott voltak a Derkovits tükörtermében, akik az elmúlt évtizedekben segítették a nehézségekkel küzdő fiatalok és családjaik mindennapjait. Ott voltak a jelenleg is terápiára járó gyerekek és szüleik is. A Vándor Sándor Zeneiskola növendékei mini koncerttel, a város és a szakszolgálat diákjai szavalatokkal, énekkel köszönték meg az önzetlen munkát. Múlt hét szerdán mindenki az ő munkásságuk előtt tisztelgett. 

- Ez az elmúlt 40 év kiírhatatlan Tiszaújváros történelméből. Ez a város úgy tudott igazi közösséggé formálódni, hogy egy nagyon fontos dolgot megtanultak elődeink; el kell tudni fogadni egymást. Azt gondolom, hogy a szakszolgálatban dolgozni nem csak egy hivatás, hanem hatalmas felelősségvállalás is, mert a szülők a legféltettebb kincsüket, a gyereküket bízzák önökre. Köszönjük a munkájukat! A tiszaújvárosi önkormányzat minden erejével azon lesz, hogy a jövőben is támogatni tudja a szakszolgálatot - emelte ki ünnepi beszédében dr. Fülöp György polgármester. Nevelési tanácsadás, korai fejlesztés, gyógytestnevelés, logopédia és a kiemelten tehetséges tanulók gondozása is ott van a helyi szakszolgálat profiljában. A tiszaújvárosi tagintézmény 16 településen lát el feladatot. Jelenleg is közel 400 gyerek életét segítik különféle terápiákkal. Tóthné Balogh Ágnes, a tagintézmény jelenlegi igazgatója hangsúlyozta, próbálják továbbvinni azt a magas színvonalú szakmai munkát, amit az elődeik elindítottak. A kezdet kezdetén csupán 3, ma pedig már 18 szakember dolgozik minden nap önzetlenül a nehézségekkel küzdő gyerekekért. Az elmúlt években helyi szinten is egyre több lett a logopédus és nagyobb hangsúlyt kapott a korai fejlesztés is. Van, aki beszédhibával küzd, vagy eltérő a mozgásfejlődése, esetleg tanulási nehézségei vannak. A statisztikák szerint egyre több a sajátos nevelési igényű gyerek, a gyógypedagógusok száma viszont még mindig sokkolóan alacsony. Borsodban a szakemberek 40 százaléka hiányzik a rendszerből. 

- Azt gondolom, hogy egy picit le vagyunk maradva, az viszont jó hír, hogy az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a pedagógusaink száma. A régió több felsőoktatási intézményében is indult gyógypedagógiai képzés az elmúlt években. Ez bizakodásra ad okot az utánpótlást tekintve. Hozzánk közel száz hallgató érkezik gyakorlatra, és azt tapasztaljuk, hogy ezeknek a diákoknak a többsége szeretne a jövőben nálunk dolgozni - mondta Kerekes Barbara, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Főigazgatóság főigazgatója. Empátia, türelem és önzetlenség. Ez a három tulajdonság biztosan jellemzi a gyógypedagógiai szakembereket. A tiszaújvárosi pedagógiai szakszolgálat az elmúlt negyven évben több tízezer, problémával küzdő gyermeknek segített már. 

O.K.

0
Jutalmazott tűzoltók
A klímaváltozás ránk rúgta az ajtót

Kapcsolódó hozzászólások