Mennyből a pokolba és vissza

Idén korábban kezdődött a gyümölcsszezon. A szakértők szerint két héttel hamarabb érkeznek a magyar piacra a gyümölcsök, és az eper kezdte a sort. Igaz, sok helyen még csak import gyümölcsöt lehet kapni, de ez már a szezon elejét mutatja. - Még nem vettem epret, mert én a magyar eperből szeretnék válogatni, most is lehet már kapni, de sokkal drágább, mint a külföldi - mondta Juszkó József, aki a piacon nézelődés közben válaszolt a kérdésünkre. 

- A külföldit nem díjazom, mert nekem az a véleményem, hogy amit külföldről hoznak be azt félig éretten hozzák, útközben érik meg és nem olyan tartós, ezért inkább várok még egy kicsit, hogy olcsóbb legyen a magyar eper. Ha minden jól megy és az időjárás is kegyes a szamócához és főleg a vásárlókhoz, akkor van esély arra, hogy alacsonyabb áron juthassunk az érett, hazai gyümölcshöz. 

- A görög és a spanyol import eper már február végén megjelent - nyilatkozta kapunknak Bodó András Dávid, a tiszaújvárosi Zöldség Gyümölcs Diszkont kereskedője. 

- Az ára azonban nagyon változó. A hét elején a nagybani piacon 1000 forint volt az eper kilója a hét végén pedig 1700 forintért rakták ki. A magyar epret dupla áron, 4000 forintért tudnám beszerezni, de azt gondolom, hogy az még nagyon extra. Én nem szoktam hozni ilyenkor a magyar eperből, mert drágának találom. Májusban van az epernek itt az ideje és most is akkor lesz. Az ára most még irreális, én majd akkor hozok, amikor 2000 forintért tudom kitenni a polcra. Most még a fűtött fóliasátrakban termelt gyümölcsök vannak a piacon, amik szintén hamarabb érkeztek, így nagy valószínűséggel a szabadföldi állományokból is a szokottnál korábban lehet majd vásárolni.

- Az enyhe tél után jött a korai tavaszodás és sokkal hamarabb indultak fejlődésnek a növények, ennek egyenes következménye, hogy a meleg tavasz miatt nem csak a virágzás van korábban, hanem a gyümölcsérés is - tudtuk meg dr. Apáti Ferenctől, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökétől.

- Azonban az időjárás az egyik kezével ad, a másikkal sokszor elvesz. A napokban érkezett lehűlés meg fogja fogni a növények fejlődését. Én azt sem tartom kizártnak, hogy majd a végén kiderül, hogy csaknem normál szezont zártunk. Abban viszont teljesen biztosak lehetünk, hogy a szamócaszezon nem fog a feje tetejére állni. 

- Milyen árakra számíthatunk idén? 

- Jelen pillanatban a magyar szamóca jóval magasabb áron kapható, mint a spanyol vagy a görög import, de ez minden évben így van, de ebben semmilyen meglepetés nincs. Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban most van a szamóca főszezonja. Ott most dömping van, ezért sokszor áron alul is odaadják a termelők, azért, hogy ki tudják a piacra tolni és ne vesszen kárba. Ez a lefutás ebben az évben is meglesz majd a magyar piacon is. Ahogy megyünk a főszezon felé, úgy folyamatosan csökkenni fog a magyar szamóca ára. Azt, hogy milyen áron tudunk idén szamócát venni, azt lehetetlen prognosztizálni, mert az eperszezon gyakorlatilag két hónapig tart - már, ami a magyar termésből származik. Néhány nap leforgása alatt nagyon jelentős átrendeződés tud bekövetkezni a piacon. Ha az időjárásban jön egy meleghullám, akkor megjelenik hirtelen pár nap alatt egy nagyon nagy mennyiség a piacon, az leveri az árakat, ellenben ha bejön egy hosszabb csapadékosabb periódus és nem tudunk szüretelni, vagy egyenesen tönkremegy a termés, akkor kialakul egy pillanatnyi hiány a piacon, ami az árak drasztikus emelkedéséhez vezet. Ez a folyamat nagyon rövid idő alatt lejátszódhat, így egy hét leforgása alatt a szamócaárak tekintetében eljuthatunk a mennyországból a pokolig, és fordítva. Én azt gondolom, hogy alapvetően a nagyjából a tavalyi árakon lesz idén elérhető, de hogy a szezonon belül hogy fog hullámozni, azt leginkább az időjárási hatások fogják megmondani. 

ema 

0
Gyermekeikért báloztak a Hunyadi iskolában
Köszönet a városvezetésnek

Kapcsolódó hozzászólások