Krónika 40 - Fűtőmű helyzetkép

Folytatjuk sorozatunkat, melyben a 40 éves Tiszaújvárosi Krónikában az elmúlt negyven évben megjelent írásokból tallózunk, egyetlen rendezőelvet tartva szem előtt - mindig az adott év aktuális lapszámából szemlézünk. A hetvenes-nyolcvanas években voltam gyerek, és emlékszem arra, hogy minden nyáron karbantartás miatt két hétre szünetelt a melegvíz- szolgáltatás. Ilyenkor előszedtük a nagy piros zománcos leveses fazekakat, és gázon melegítettük a vizet fürdéshez. Akkoriban még az erőműtől kaptuk a gőzt, a jelenlegi fűtőművet 2002-ben adták át. A Tiszaújvárosi Krónika 2002. június 20-i száma így tudósított a munkálatokról. 

Néhány hete még a főberendezések szállítása, ma már a technológiai szerelés a legfőbb feladat a városi fűtőmű építésénél. A munkálatokról Lőrincz Attila, a Sinergy Kft. projektmenedzsere tájékoztatta lapunkat. 

- Az építészeti munkák vonalán megkezdődött a főépület végleges kialakítása - mondotta a szakember. 

- Az épületen belül a szociális helyiségek és irodahelyiségek burkolása, tapétázása folyik, az épület külső felületén pedig ugyancsak készül a burkolat. A gépészeti szereléseknél befejeződött az úgynevezett osztó-gyűjtő csoportok szerelése és folyamatban van a kazánok rákötése ezekre a vezetékekre. Megkezdődtek a gázmotortéri szerelések is. Itt azonban még kisebb építészeti munkák is vannak. 

- A határidőkkel hogy állnak? 

- Összességében az ütemtervnek megfelelően haladnak a munkálatok. Egyes területeken némi gyorsításra van szükség, más területeken viszont előrébb tartunk a tervezettnél. 

- A távhőrendszerrel mikor teremtik meg a kapcsolatot? 

- Terveink szerint a távhőrendszeri rákötést akkor hajtjuk végre, amikor a Tisza-Távhő Kft.-nél a karbantartás miatt szünetel a szolgáltatás. Ezáltal a rákötés nem befolyásolja a hőszolgáltatást. 

- Mi a további program? 

- A technológiai szerelésekkel párhuzamosan június végén, július elején kezdődnek meg a villamos- és irányítástechnikai szerelések. Az üzembe helyezés megkezdésének határideje augusztus 26-a. Ettől az időponttól kezdődnek a melegüzemi próbák. A próbaüzemet szeptember 15-én kell megkezdenünk. Ez egy harminc napos időtartamot jelent, amely alatt még zajlanak a berendezések végleges tesztelései, de már „élesben" történik a hőtermelés és -szolgáltatás.

F. L.

0
A mártírokra emlékeztek
Négyszázalékos pénzromlás

Kapcsolódó hozzászólások