Korán indult a pollenszezon

A szokatlanul enyhe időjárás hamarabb berobbantotta a pollenszezont. Az elmúlt napok esőzései és a hűvösebb hajnalok kissé enyhíthettek a tüneteken, de a szakemberek szerint már most érdemes rendszeresen szedni az allergia elleni készítményeket. A 2022-es adatok szerint hazánkban 2,5 millió ember szenvedett valamilyen allergiás megbetegedésben, míg egy év eleji kimutatás szerint ez a szám egymillióval emelkedett. Dr. Szepessy Ildikó pulmonológus, tüdőgyógyász szakorvost többek között arról kérdeztük, miért is fontos a betegség mielőbbi felismerése és a gyógyszereken kívül milyen életmódbeli változtatásokkal enyhíthetünk az allergiás tüneteken. 

- Az éger, a mogyorófa, a fűz, nyír és a ciprusfélék is már allergizálhatnak, ezért az érintettek már most kezdjék el szedni a gyógyszereiket. Orrspray és szemcsepp nélkül az allergiások ne induljanak útnak. Bár az idő még csalóka és nem mindenki tapasztal magán heves tüneteket, ettől függetlenül már most érdemes orvoshoz fordulni, de legalábbis kezdjük el a patikákban megvásárolható készítményeket beszedni. 

- Mennyire tudjuk könnyen felismerni a tünetekből, hogy allergiáról van szó? 

- Az enyhe allergiás tünetek nagyon könnyen összekeverhetőek a sima náthával. Utóbbi csupán 2-3 nap alatt lezajlik, de ha már hetek óta orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést tapasztalunk, és nincs lázunk, akkor nagy valószínűséggel allergia áll a háttérben. Gyanús lehet, ha szinte periodikusan visszatérnek a tünetek. De van, hogy a vény nélküli készítmények sem segítenek. Ilyenkor érdemes mindenképp szakorvoshoz fordulni. Fontos, hogy időben kiderüljön, mi is a probléma. Az allergia sok mindenben megnehezítheti az életünket. Akár a koncentrációt vagy az iskolai teljesítményt is ronthatja. 

- Az allergia mennyire fokozódhat? Esetleg még egy asztmába is átcsaphat? 

- Ez érzékenységtől függ, de természetesen előfordulhat. Az allergiás betegek egyharmada válik asztmássá. Ez nemcsak gyerekeknél, felnőtteknél is kialakulhat. Ilyenkor már nemcsak a fejre lokalizálódnak a tünetek. A szem- és garatviszketés mellett megjelenik a tartós köhögés, nehézlégzés, tüdősípolás. 

- Ezek kinőhetők? 

- A gyerekkorban kezdődő allergia, asztma kinőhető, de azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek 30-40 százalékánál azért felnőttkorban is oda kell figyelni, mert visszatérhetnek a tünetek. Persze sok függ attól, hogy valaki milyen életet él. Dohányzik-e, milyen környezetben él, milyen munkája van, milyen gyakran betegszik meg? A pedagógusok vagy az egészségügyben dolgozók például sokkal több vírusterhelésnek vannak kitéve, mint más. 

- Házi praktikákkal is enyhíthetünk a tüneteken? 

- Aki valamilyen állati szőrre allergiás az ne tartson otthon állatot. Akinek pollen allergiája van, annak sajnos nehezebb dolga van. Szellőztessünk a hajnali órákban, ilyenkor még alacsonyabb a pollenkoncentráció. Napközben ne nyissunk ablakot, és mossunk gyakrabban hajat. A porallergiások cseréljenek hetente ágyneműhuzatot. Aki a parlagfűre allergiás, nem biztos, hogy jól jár egy kéthetes augusztusi nyaralással, hiszen akkor nagyon magas a parlag pollenkoncentrációja. 

O.K.

0
Példaértékű összefogás a véradáson
Ágazati kitüntetések

Kapcsolódó hozzászólások