Közösségépítő idő- és kolbásztöltés

Szívélyes fogadtatásban és ízletes kóstolóban részesültünk fotós munkatársammal a Tiszaújvárosi Civil Szalon - Városbarát Üzletemberek Klubjának kolbásztöltő programján. A vacsorával egybekötött esemény az egyik legmeghatározóbb alkalom a közösség életében, amely nem csupán a finom étel elkészítéséről, a jó hangulatról és a nagy beszélgetésekről szól: régi meghatározó emlékeket is felelevenít. - Korábban csak munkakapcsolatom volt a klubbal. Nemrég lettem a tagja, úgyhogy nekem ez az első kolbásztöltőm itt, amely visszaidézi gyermekkorom igazi disznótorait is. Emlékszem, milyen volt hajdnanán, amikor keresztanyáméknál már hajnalban összejött a család. Sajnálom nagyon, hogy mára ez is ritkasággá vált, de most itt az alkalom: újra megtapasztalhatom valamelyest azt az élményt - nosztalgiázik érdeklődésemre Szarvák Zoltán. A kolbász receptjéről lapunk korábbi kiadójánál, Oláh Györgynél érdeklődöm, de határozottan átirányít Barna Miklóshoz. 

Azt mondja, ő a leírás nagy ismerője, bár hozzáteszi: titkos, hogy pontosan mitől lesz annyira finom a húskeverék. Azért próbálkozom. 

- 135 kilogramm sertéshúsból készül: combból, dagadóból, úgynevezett kolbászhúsból és zsírszalonnából. Nagyon lényeges az összetevők százalékos elosztása, hogy ne legyen száraz a végeredmény. Bevált, csúcsrecept szerint járunk el - zárja rövid ismertetőjét Barna Miklós, a „főszakács". 

- Remek, hangulatos csapatépítő program ez már 2009 óta, és mindemellett hasznos, mert mindenki elkészítheti az ünnepi asztalra való kolbászt is. Lesz még egy hasonló eseményünk idén: a karácsonyi vacsoránk. Ilyenkor általában vagy vendéget hívunk, vagy kizárólag mi magunk teremtünk színes perceket. Például az ünnepkörhöz illő szépirodalmi szövegek felolvasásával és egy hangulatos kis ajándékozással - jellemzi az eseményt és az évük hátralévő részét Kolosai Katalin, az egyesület elnöke. Kérdésemre hozzáteszi: hamarosan megállapodnak, hová kerül idén a közösség év végi adománya. 

- Egy korábbi találkozásunk alkalmával már felmerültek lehetőségek, melyek közül választani fogunk. Még nem született meg a döntés, a ma este folyamán minden bizonnyal ezt is megvitatjuk majd - mondja Katalin. Látogatásunk végén Zajácz Tamással váltunk szót: 

- Békés városából is várunk egy házaspárt. Hoznak kóstolót, mi pedig megmutatjuk nekik, hogy itt is lehet jó kolbászt csinálni. Egyébként én találtam rá a receptre tizennégy évvel ezelőtt - meséli a Civil Szalon alapító tagja és első elnöke, akit távozásom előtt arra kérek: összegezze, milyennek látta 2023-at, és hogyan tekint 2024-re. 

- Mind a világpolitika, mind pedig a település életének tekintetében egy nagyon zaklatott esztendőt zárunk le, ugyanakkor továbbra is igyekszünk együttműködni a városvezetéssel. A közelmúltban kérte segítségünket a polgármester úr, hogy városmarketing szempontjából miként lehetne ösztönözni a fiatalok letelepedését Tiszaújvárosban. Tapasztalataink szerint az a korosztály kevésbé tud értesülni azokról az előnyökről, melyek alapján érdemes ideköltözniük, itt építkezniük. 

A magam eszközeivel úgy tudok segíteni településünk népszerűsítésében, hogy a jövő évben minden kiállításomra - például február 1-jén, Hajdúböszörménybe is - meghívom a polgármester urat egy olyan kreatív tiszaújvárosi csapattal együtt, melynek tagjai a rövid műsoruk mellett ugyancsak jó hírét viszik majd közös otthonunknak. A polgármester úrtól tudom, hogy az egyik osztrák testvérvárosunk vezetője úgy fogalmazott nemrég: „Tiszaújváros bárhol Nyugat-Európában letehető lenne." Mi is büszkék vagyunk rá. 

Ördögh István 

0
Az egészséges is lehet egész finom
Karacsuntól karácsonyig

Kapcsolódó hozzászólások