Az egészséges is lehet egész finom

Rántott hús helyett rendhagyó vasárnapi menü került nemrég az asztalra, legalábbis a kajakosok és kenusok asztalára. Az ebédről Bardóczi Krisztián edző és Willy Dóra, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség dietetikusa gondoskodott. Az egészséges fogás mellé hasznos tudnivalókat is kaptak a sportolók, az edzőjük egy előadást is tartott nekik, fókuszban az egészségtudatos életmóddal. Mangalicahússal és -májjal töltött palacsinta csicseriborsólisztből, céklamártással leöntve, zöldséges basmati rizs hidegen, saláta és fermentált cékla friss paradicsommal, desszertnek pedig egy kis áfonyás és Bounty-s tápiókapuding. 

A menü látványnak sem utolsó. Az edző és a dietetikus azt próbálja bebizonyítani a fiataloknak, hogy attól, hogy valami egészséges, igenis lehet finom is. Üres tányérok és repetáért várakozó gyerekek bizonyították, hogy ez bizony így is van. - A rizs és a palacsinta a legfinomabb - kezdi Viszóczki Zsolt. - Bár ettem a zöldségből is, de az nem a kedvencem, viszont összességében ízlik. Otthon inkább csak tésztát meg húst szoktam enni, ilyeneket nem igazán, de biztosan meg tudnám szokni. - Először azt hittem, csak zöldség lesz meg rizs, de aztán láttam, hogy van hús meg palacsinta is, amit nagyon szeretek, úgyhogy örültem és finom volt minden - mondja Suhajda Gábor. - Én egy napot sem bírok ki hús nélkül, szerintem az szükséges egy sportoló étrendjébe. Anyukám próbál figyelni arra, hogy egészségesen együnk, az iskolatáskámba is mindig tesz almát. A szülőknek is nagy felelősségük van abban, hogy a gyerekek egészségesen étkezzenek. Az egészségtudatos életmód viszont sokszor nem egyszerű, sokak szerint bizony pénz- és időigényes.

- Mi nagyon szeretjük a zöldségeket, otthon is gyakran főzök - meséli Szabóné Sülye Erika. 

- Néha sok idő elmegy vele, mire beszerezzük az alapanyagokat, egyáltalán megtaláljuk azokat a helyeket, ahol ezek kaphatóak. De mire kitaláljuk és elkészítjük, az sem két perc. Viszont ha már gyakorlattá válik, és rutinosabbak vagyunk, biztosan könnyebben és gyorsabban megy az egész, csak az elején döcögős. Bardóczi Krisztián, a Kökény Roland Regionális Akadémia menedzsere saját tapasztalatból tudja, hogy mennyire fontos odafigyelni az egészségünkre. Januárban extramagas, 31-es vércukorszinttel került kórházba, ami jóval magasabb az ideális 5-6-os értéknél. Ez a pofon volt az, ami után ő is életmódot váltott. 

- Az első időszak nem volt egyszerű, többet kellett boltba menni, böngészni az összetevőket, de ma már megvannak a megszokott termékek és receptek - kezdi az edző. - A gyerekeknek még könnyebb dolga van, minél hamarabb kezdik, annál gyorsabban belejönnek. A mai menüben minden összetevő egészséges, és persze finom is. Nekik ez egy új íz lesz, de biztosan szeretni fogják. Most már a második olyan kölyökválogatott edzőtáboromon vagyok túl, ahol tudatosan rendeltem az ételeket és mindig az a visszajelzés jött a gyerekektől, hogy tök jó volt a kaja. Persze nehéz rávenni őket, hogy változtassanak, de nem reménytelen. Több válogatott gyerkőccel messengeren beszélgetünk arról, hogy miket szoktak enni, kérdezgetik, hogy jó-e az, amit ettek, néha pedig kötözködnek és küldenek ilyen habos-babos tejszínes gofrit, hogy incselkedjenek. De már ez is egy előrelépés, hiszen érdeklődnek, tudják, mit lehet, mit nem.

- Két alapanyagot emelnék ki ebből a mai menüből - mutatja az összetevőket a tányéron Willy Dóra dietetikus. 

- Az egyik a basmati rizs, ami egy lassú felszívódású szénhidrát. Hidegen tálaljuk, mert hűtve magasabb a rezisztens keményítőtartalma, ami a bélrendszernek nagyon hasznos. A másik a fermentált cékla, ami szintén természetes prebiotikus hatású, hisz nagyon fontos az egészséges bélrendszer, ami mindennek az alapja. Nagyon sokan kérdezik, hogy mit és hogyan kellene enniük, de erre nem válaszolok, mert én laborvizsgálat alapján mondok bármit is. Sportoló fiatalok esetében azért vannak olyan omega zsírsavak és tápanyagok, amiket nekik nagyobb mennyiségben, máshogy kell fogyasztaniuk, mint egy átlagembernek. 

venna

0
Krónika 40 - '91-es Tiszaújvárosi Krónika
Közösségépítő idő- és kolbásztöltés

Kapcsolódó hozzászólások