Könyves vasárnap, tánccal

Ingyenes beiratkozás, egész napos nyitvatartás, kézműveskedés, könyvbemutató, irodalmi est és táncház. Címszavakban így nézett ki az Országos Könyvtári Napok helyi zárórendezvénye, a Könyves Vasárnap. Bár az év túlnyomó részében nagy a nyugalom a Hamvas Béla Városi Könyvtár csendes falai között, ez a nap a zenéről, a táncról és a játékokról is szólt. Hosszú sor fogadott vasárnap délután a könyvtár recepcióján. Sokan jönnek ilyenkor beiratkozni, hiszen ingyenesen lehet, én is ezen a napon hosszabbítottam meg a tagságomat. Míg a sorban várakoztunk, Gáll Lászlóval elegyedtem szóba, akinek az egész családja szeret olvasni. 

- Ha időnk engedi, mindig szívesen leülünk egy könyvvel a kezünkben olvasgatni. Én a történelmi regényeket szeretem a legjobban, de a fantasy is nagy kedvenc, például A Gyűrűk Ura vagy a Trónok harca - mondja László. 

- Arisztokratacsaládokról szeretek olvasni újabban, érdekel a történelmük - ezt már Molnár Jánosné meséli, ő is most iratkozott be. - Sokat olvasok, egyre többet, mert jön az ősz és a hosszú téli hónapok, több időm lesz rá. Bár még mindig nem annyi, mint amennyit szeretnék, de azért szakítok rá, amennyit csak tudok. Minden héten fix program a könyvtárba járás Koncz Imréné és barátnője, Horváthné Márton Klára életében is. Idén ők ketten kapták az Örökös Könyvtári Tag címet és vele együtt az életre szóló ingyenes tagságot. 

- Általában keddenként jövünk, folyóiratokat olvasunk, feliratkozunk az új könyvekre, de a vetélkedőkön is mindig részt veszünk - sorolja kedvenc könyvtári elfoglaltságait Koncz Imréné. 

- Gyerekkorom óta tag vagyok, sokat olvasok, pláne könyvtárból, nagyon sok új könyv is van itt, úgyhogy ma már meggondolja az ember, hogy megvegyen-e egy könyvet a boltban több ezer forintért. Az unokámnak még veszek, de magamnak már kevesebbet. Közönségtalálkozó a nagyoknak, kézműveskedés a kicsiknek, zenés táncház minden korosztálynak. Rékasi Károly önálló irodalmi estje után színházból táncházzá lényegült a könyvtár földszintje, ahol az Esztenás Együttes húzta a talpalávalót, míg egy tánctanár moldvai néptáncot tanított a vendégeknek. De nem csak a Könyves Vasárnapon, egész héten sokan látogattak a könyvtárba, 262-en pedig az ingyenes beiratkozás lehetőségével is éltek. 

- A hét legnépszerűbb programja a Wass Albert előadás volt Rékasi Károly előadásában, de szerencsére minden rendezvényünk sikeres volt, minden nap sokan jöttek hozzánk - mondja Kázsmér Ágnes, a könyvtár vezetője. 

- A könyvhéttel messze nem értek véget az idei programjaink, folytatódnak a klubfoglalkozásaink, jön majd hozzánk a Mikulás is, lesz egy érdekes népmesei előadás is novemberben, felnőtteknek szóló pajzán népmesékkel. A KÉK (Környezet-Életmód-Közösség) Könyvtár programjaink is folytatódnak, továbbra is lehet teljesíteni például a KÉK Túrát. Egy kereshető adatbázist is készítünk, ami összeköti a vásárlókat Tiszaújváros és vonzáskörzetének termelőivel, úgyhogy várjuk azoknak az őstermelőknek és kistermelőknek a jelentkezését, akik szeretnének felkerülni erre a térképes adatbázisra. 

venna 

0
Kettős római katolikus jubileum
Újabb rangos zeneiskolás siker

Kapcsolódó hozzászólások