Kettős római katolikus jubileum

Harminc évvel ezelőtt, 1993-ban szentelték fel a Tiszaújvárosban elsőként épült templomot, a Mária Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Templomot. A jubileumi rendezvények péntektől vasárnapig tartottak. Iskola- és templomtörténeti előadásokkal, zenés esttel, fáklyás körmenettel, misékkel és szeretetvendégséggel ünnepeltek együtt a hívek, a papok és az egyházi méltóságok. 

Iskola- és templomtörténet 

Kettős jubileumot ünnepeltek, hiszen a 30 éves templom mellett a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskolát, annak tanári karát és diákjait is köszöntötték. Az egykori 4. sz. iskolából Arany János iskola lett, majd 10 évvel ezelőtt egyházi fenntartásba került. A Szent István nevét viselő intézmény igazgatója, Koscsó Mónika iskolatörténeti előadást tartott a templomban, ami egyben bemutatója is volt az iskola jubileumára készült kiadványnak. Ezt az eseményekkel és fotókkal tarkított könyvet ismerhették meg az érdeklődők. 

- Én az iskola történetét szeretném bemutatni, mert nagyon fontos az életemben. A gyerekek, a kollégák, a munkatársak, a szülők nekem egy édes kapocs az egyházhoz és a munkámhoz. Úgy gondoltam, hogy kell, hogy az itt lévők megismerjék, hogy mivel töltjük a mindennapjainkat, az elmúlt 10 évet - mondja az igazgató. 

- Mi 1998-ban költöztünk be a városba a családommal, két gyermekemmel és a férjemmel. Előtte is jártunk templomba, a családunkban az egyházi neveltetés benne van. A szüleim, a rokonaim folyamatosan járnak templomba, én ezt hoztam magammal. Úgy gondolom, hogy a munkám által még közelebb kerülhetek Istenhez így, hogy felkérést kaptam érsek atyától az iskola vezetésére, amelyre én magam is büszke vagyok, de a szüleim és a családom is. Az idősebbeknek nosztalgikus előadással készült Szrogh Károly, aki a kezdetek kezdetén is itt volt a városban, és figyelemmel kísérte a templom tervezésének és építésének éveit, sőt az azt megelőző időszakról is sok érdekességgel szolgált, különösen azoknak, akik a '90-es években még nem voltak itt. - 1990 előtt nem nagyon tudtak a városban sehova se menni imádkozni az emberek, egyedül szederkényben volt egy katolikus imaház, a környező településekre jártak sokan, Sajószögedre, Polgárra, Tiszapalkonyára. Mi, tiszaújvárosi hívek a '80-as évek közepétől Sajószögedhez tartoztunk, az ottani plébános volt a plébánosunk és ez addig tartott, amíg a templomunk fel nem épült. Sőt tovább is, mert Varga Bertalan plébános is eleinte a sajószögedi plébániának volt a papja és csak másodlagos volt Tiszaújváros. 

Aztán '90-ben elhatározta az egyház és az önkormányzat is, hogy kellene építeni egy templomot és '90-től ez annyira legálissá tette a szentmiséket, hogy már lehetett a városba is járni. Igaz, még nem templomba, hiszen az első időkben az önkormányzat házasságkötőteremében volt a szentmise, aztán a Derkovits Művelődési Központban 1993-ig, amikor is a templom elkészült és megkezdődtek ott a szentmisék - meséli Szrogh Károly. - Mindig úgy volt, hogy háromhajós templom legyen. Eleinte úgy volt, hogy román stílusú, aztán nem lett román stílusú. Bazilika jellegű terv az mindig volt, de kérdés volt, hogy legyen-e az altemplomban koporsós temetés, vagy csak urnás temetés, legyen-e a későbbiekben rendház, ahova szerzeteseket lehet költöztetni, vagy ne legyen. Ezek az elképzelések folyamatosan változtak, aztán szép lassan kiforrta magát. Az egri tervezőgárda, a Rátkai család, Rátkainé Kiss Rózával együtt, aki itt nevelkedett, ő volt az egyik építész a férjével, akik megálmodták ezt a templomot. Az előadások után előesti szentmisével folytatódott a program, majd fáklyás körmenettel zárult a szombat esti ünnepség.

Timkó, Varga, Mata, Pásztor 

Vasárnap délelőtt zsúfolásig telt a templom, állóhely is alig akadt. A hálaadó ünnepi szentmisét dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálta. A korábbi plébánosok közül a templomépítő, Pro-Urbe díjas Timkó István atya nem volt jelen, de itt volt Varga Bertalan, Atyus, dr. Mata István atya, és Pásztor Paszkál napjaink plébánosa. 

- A távolabbi emlékélmény harminc évvel ezelőtti. 1993-ban kispapként irigykedve néztem a kispap társamra, aki Seregély István érsekúrral jött, hogy a templomot fölszentelik, aztán amikor hazajött egy élménybeszámolót tartott, hogy milyen gyönyörű a templom, és hozott róla egy képet. Onnantól kezdve nekem a szívemben van ez a templom. Aztán személyesen 2017-ben egy tervezővel voltunk itt a plébániát megnézni, egy másik plébánia tervezése kapcsán, és akkor bejöttünk a templomba. Elsőre csodálatos érzés volt, tágas, világos, sütött a nap, az ólomüvegeken át beszűrődött a fény. Jó volt a léleknek itt lenni - idézte fel első tiszaújvárosi élményeit Pásztor Paszkál plébános. 

Érseki kitüntetések 

Az ünnepi szentmise után a Szent István Katolikus Általános Iskola diákjai zenés műsorral köszöntötték a kettős jubileumot, az érsek pedig az egri főegyházmegye hívei és papjai nevében köszönetét fejezte ki, és kitüntetéseket adott át Lénárt Balázsnak, Petrovicsné Nyitrai Borbálának, Pólik Gyulának, Pogonyi Simon Editnek, Böszöri Pálnak, Forgács Lindának, Kiss Erikának, Nagy Jánosné Borsos Annának. A kitüntetéshez valamennyien ajándékot is kaptak, egy-egy rózsafűzért, melyet Ferenc pápa hozott magyarországi látogatásakor. 

- A kezdetektől figyeltem, hogyan épül a templom. Én akkor Sajóörösön laktam a családommal és mindig, amikor elmentem öröm volt látni az építkezést, és hogy milyen sok keresztény ember összejön. Mi régen a faluban jártunk misére, ott keresztelkedtek meg a gyerekeink, de amikor készen lett, hát az valami hihetetlen volt, a szentmisére a mindszenti harangot én húztam meg először. Az énekkarnak is tagja voltam korábban, gondnok is voltam, a lépcső átépítése, felújítása az én vezetésemmel történt az egyház részéről, és amikor a nagy vihar levitte a tetőt, azt szintén én csináltam végig, és hála istennek jól sikerült - nyilatkozta az egyik kitüntetett, Pólik Gyula. 

Megújuló hittel az új városban 

- A templomoknál a 30 év az ifjúkor kezdete, hiszen sok százéves templomaink is vannak - nyilatkozta lapunknak dr. Ternyák Csaba egri érsek, - de ez a gyönyörű templom, amelyik így az égbe emelkedik, és az égre mutat, a lelkünket is az istenhez emelte. 

A másik különleges alkalom a templom búcsúja mellett a tízéves Szent István Katolikus Általános Iskola, amelyik nagyon szép gyümölcsöket termett már az elmúlt 10 évben is. A mai műsort látva azt gondolom, hogy jó döntést hoztak azok a szülők, akik annak idején megszavazták, hogy legyen itt egy katolikus általános iskola is. Ezek tulajdonképpen a megújulás gyümölcsei, és Istennek legyen hála, olyan vezetői voltak a városnak, akik ezt megérezték és támogatták ebben a város polgárait, hogy így a jövőt építhessék - mondta az érsekatya. - Tiszaújváros egy különleges hely. Tudom, hogy van református iskola és óvoda is, és ugyanakkor van állami iskola is, tehát békében élnek egymással az emberek, és azt hiszem, hogy ennek üzenetértéke van az egész társadalom felé. Üzenet, hogy lehet úgy is, hogy a felekezeti különbségek nem megosztanak, hanem inkább összekötnek bennünket, egymást tisztelve, egymás szeretetében tudunk élni. Egy ilyen világban, amiben most élünk, hogy a testvérnépek egymásra támadnak, különlegesen szép üzenete van, amikor az egy városban élők között béke és harmónia van, és ezt kívánom, ezért imádkozom. Kívánom azt, hogy valóban új város legyen. Mert ennek üzenete van, hogy ez egy új város új lelkesedéssel, új ambíciókkal, napról napra megújuló hittel. 

Azt kívánom, hogy érezzék jól magukat, és jók legyenek, szeressék egymást a tiszaújvárosiak. 

berta 

0
Tanárhiány volt, nincs?
Könyves vasárnap, tánccal

Kapcsolódó hozzászólások