Költészet napja a könyvtárban

Akárcsak az elmúlt években, idén is színes programsorozattal fogadta a látogatókat a magyar költészet napja alkalmából április 11-én a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Délelőtt verskávézó, délután szavalóverseny és a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek emlékműsora várta az érdeklődőket, akik kedvenc versük leiratát is elhelyezhették a hírlapolvasóban felállított versfalon. A helyi iskolák diákjai számára megrendezett szavalóverseny nyitányaként 13 órakor Kázsmér Ágnes könyvtárvezető köszöntötte a megmérettetés résztvevőit, a felkészítő pedagógusokat és a zsűri tagjait: Ramocsa Emese színművészt, bohócdoktort, a Testbeszéd Comedy társulatának tagját, Tokaji Edit önkormányzati képviselőt, gyógypedagógust, logopédust, valamint a Derkovits Művelődési Központ igazgatóját és egykori bábszínészt, Mátyás Zoltánt. 

Az esemény megnyitását követően 26 tanuló adta elő kiválasztott versét, melyek mindegyikét napjaink honi költészetének legnagyobb alakjai írták. A versenyt követően négy kategóriában tizenhárom induló produkcióját díjazták az ítészek. - Szeretném, ha mindannyian hinnétek magatokban. Higgyétek el, mindannyian tökéletesek vagytok! És azt is szeretném, ha örömmel és boldogsággal mennétek haza nemsokára, függetlenül attól, hogy hányadik helyen végeztetek, mert nem az a lényeg. Hanem az, hogy jól éreztétek-e magatokat - biztatta a fiatalokat az eredményhirdetés előtt Ramocsa Emese, a zsűri elnöke. A hatodik osztályos Kónya Dorinka Oláh Timea: Hidd el! című versével harmadik lett a versenyben. - Még óvodás koromban indultam először versmondó versenyen. 

Azóta már rengeteg hasonló eseményen értem el helyezést, ami nagyon motivált, hogy továbbra is nevezzek, ha adódik ilyen lehetőség. Alapjában véve is nagyon szeretek verset mondani, nekem tanulni is nagyon hangulatos, és szeretem, ha mások is hallgatják, amikor előadok. Fontos a költészet ünnepe, hiszen a versek tanulságos üzeneteket hordoznak. A Hidd el! például azt, hogy a legrosszabb pillanatban se adjuk fel, mert a jövő még tartogathat jót számunkra - nyilatkozta lapunknak a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola hatodik osztályos tanulója. A programsorozatot Radnai Erika és Kriston Milán „A gondolat és a zene kombinációja" című előadása zárta. 

Ördögh István

0
Választás 2024
Ablaktárlat Derkovits emlékére

Kapcsolódó hozzászólások