Kiskarácsony, gyertyagyújtás Szederkényben

Sokan gyűltek össze hétfő este a szederkényi művelődési ház udvarán, hogy együtt ünnepeljenek. A Szederkényi gyertyagyújtás régi hagyomány már az óvárosban, adventi gondolatokkal, köszöntőkkel, szeretetvendégséggel. Így volt ez az idén is. Zsúfolásig megtelt a színházterem, a falu apraja-nagyja eljött, hogy együtt ünnepeljenek. Karácsonyi fények égtek kint és bent, az udvaron feldíszítették a fenyőfát, bent a melegben ünnepi műsorral várták az érdeklődőket. Dr. Varga István református lelkész - akinek, mint mondta az idei már a 34. szederkényi karácsonya - ezúttal is egy igével - Lukács evangéliumából - köszöntött mindenkit, majd a karácsony üzenetéről beszélt. 

- A karácsony egyetlen, igaz üzenete, hogy nekem, neked, nekünk vagy van találkozásunk Jézus Krisztussal, vagy célt tévesztettünk. Senkit nem erőltetünk. A keresztény egyház nem olyan, hogy ostorral hajtja az embereket a templomba, de egy ilyen alkalommal felkínálja szeretettel a lehetőséget, hogy ne csupán egymással találkozzanak az emberek. Persze ez is nagyon jó dolog, együtt ünnepelni, de mindennél fontosabb Jézust megtalálni, Jézust az én megváltómat, mert mindannyiunk élete, útja nemsokára véget ér, és mi lesz velünk, hová megyünk. Őhozzá, vagy máshoz, aki engem egész életemben becsapott? A szederkényi karácsony vendégeit Pap Zsolt alpolgármester is köszöntötte, aki a szeretet és a közösség erejéről beszélt.

- Mindenki valamit vár a karácsonytól. Ajándékot adunk, kapunk, de egy valamit elfelejtünk, hogy ez a karácsony sokszor már az anyagiakról szól, miközben a szeretetről kellene szólnia. Hogy szeretettel forduljunk egymás felé, hogy egymással tudjunk érthető, normális módon beszélni. Ebben nagy ereje van a közösségeknek, annak a közösségnek is, ami Tiszaszederkényt jellemzi - mondta az alpolgármester. 

- Én nagyon nagy szeretettel jövök ide mindig, hiszen sokszor elmondtam már, itt nőttem föl, életemnek nagyobbik felét itt töltöttem, és még mindig megvannak az emlékek a Télapó ünnepségekről, a karácsonyi ünnepségekről, hogy miről szóltak. Persze egy kicsit mi is másképp gondoltuk, és ahogy az ember idősödik, rájön arra, hogy nem az anyagiak fontosak, hanem az, hogy hogyan fordulunk egymás felé, hogyan viszonyulunk embertársainkhoz. Nem jó az, ami ma Magyarországon a közbeszédben zajlik, ezért jók a közösségek, és ezért jó, hogy együtt vagyunk, együtt tudunk ünnepelni. Tiszaújváros büszke lehet rá, hogy minden ünnepség, legyen az állami, vagy egyházi ünnep, meg tudta tartani azt a nyugalmat és békét, amire korábban megtanítottak bennünket az elődök. Kívánom, hogy ez maradjon is így! A köszöntők után a tiszteletes és az alpolgármester közösen gyújtották meg az adventi gyertyát, majd a Kulissza Játékszín lépett a színpadra karácsonyi műsorával. 

A művelődési ház udvarán felgyúltak az adventi fények és a településrész karácsonyfája is fénybe borult. Szederkény önkormányzati képviselője, Jézsó Gábor adventi gondolatai után a Bokréta Citerazenekar és a Mezei Virág Népdalkör karácsonyi dalcsokorral köszöntötte az ünnepet, de volt szeretetvendégség is a szabadban, ahol meleg teát és friss kalácsot kínáltak a szervezők. 

berta

0
Imák, dalok advent idején
Ünnepi Újvárosi Forgatag

Kapcsolódó hozzászólások