Kilencven év után is kalandokat keres

Szűk családja és a város vezetése is felköszöntötte 90. születésnapján Tóth Kálmánt, aki 66 éve él városunkban. A legbüszkébb két fiára és egyetlen lány unokájára. Tóth Kálmán 1933. október 27-én született Dévaványán és a munka hozta ide városunkba 66 évvel ezelőtt. 1957-ben szobafestőként kezdett el dolgozni, sok lakás falai őrzik keze nyomát. Feleségét is itt ismerte meg. Marika néni haláláig, 47 éven keresztül volt az asszony hű társa. Kálmán bácsinak két fia és egy unokája született. 

Az idősebb gyermeke itt él a városban, aki ha szükséges besegít mindennapjaiba. - Korát meghazudtoló életet él, szinte teljesen önellátó. Bevásárol magának, és még az ebédért is egyedül megy el. Azt megengedi, hogy minden nap délben elmenjek hozzá és beadjam a gyógyszereit, de ennyi. Mindent egyedül szeretne csinálni. Talán a makacssága az, ami minden nap előre viszi. Egy pillanatra sem áll meg - mondta az ifjabb Tóth Kálmán, aki édesapjával egyetlen egy hazai focimeccset sem hagynának ki. A Parkinson-kór miatt már nehezebben megy a járás, éppen ezért sokszor inkább a kerékpározást választja Kálmán bácsi, ám ha ereje engedi felpattan egy buszra és egyedül látogatja meg budapesti öccsét. - Szeretnék minél több mindent látni és megismerni. Szerencsésnek mondhatom magam, mert már bejártam fél Európát. Voltam Rómában, Londonban, Párizsban és Erdélyben is. 

Most januárban teljesült egy régi álmom, Zoltán fiam elvitt Jeruzsálembe - mondja a 90 éves ünnepelt, akinek nem volt mindig ennyi ideje a kikapcsolódásra. A Városgazdálkodási Vállalatnál dolgozott 8 órában, és gyakran vállalt maszek munkákat is. Így többnyire csak este láthatta otthon a család. A Debrecenben élő fiatalabb fia szerint édesapja mindig nyugodt és megértő volt, de sokat dolgozott. Nyáron viszont egy-két hét csak a családé volt. - Sokat pihentünk a Balatonnál és az Adriai tengerhez is eljutottunk. Nyugdíjas éveiben pedig szerette volna bejárni a világot. Ebben próbálunk neki segíteni. Van, hogy belföldön kirándulunk, de ha lehetőségünk van rá, külföldre is elutazunk. 

Az, hogy fizikálisan és szellemileg is ilyen remek állapotban van, nekünk is egy nagy áldás - mondta Tóth Zoltán. Mivel évtizedeken keresztül fizikai munkát végzett, főleg az olvasással kapcsolódott ki a 90 éves Tóth Kálmán, aki szívesen nosztalgiázott ott jártunkkor. - Mindig szerettem a szépet, és azt, ha betartják az emberek a szabályokat. Én voltam az iskola legjobb diákja fiú létemre, és a katonaságnál is minden parancsot teljesítettem a három év alatt. Édesapám 96 éves korában hunyt el, szeretném, ha még én is sok kalandos évet megérnék. A születésnapon nem csak a szűk család, hanem a város vezetése is ajándékkal érkezett. Molnár István alpolgármester, dr. Juhos Szabolcs jegyző és Szentgyörgyi Éva, a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ intézményvezetője is felköszöntötte az 90 éves ünnepeltet. 

O.K. 

0
Csibe- és szalagavató az Eötvösben
Route 35,tíz éve az úton…

Kapcsolódó hozzászólások