Kibertámadás, netes csalások

 Egyre gyakoribbak az online térben elkövetett csalások, és az elkövetők módszerei is folyamatosan változnak. Az internetes csalók nem az elektronikus pénzforgalmat támadják, sokkal inkább a fogyasztók manipulációjával jutnak pénzhez. A legveszélyeztetettebbek a fiatalok és az idősek. Leginkább a 65 év felettieket verik át, a legtöbb visszaélés pedig elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel. Hogy ne essünk a csalók áldozatául, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitánysággal karöltve egy sorozatot indítottunk a Krónikában minden fontos tudnivalóról, elkövetési módokról, trükkös módszerekről. Nem banki szolgáltatók nevével történő visszaélés. Ennél a csalástípusnál az elkövetők hasonló módon próbálják megkárosítani áldozataikat, mint a phishing, vishing vagy a smishing esetén: hivatalosnak tűnő adathalász e-mailekkel, hívásokkal vagy sms-ekkel próbálják személyes vagy bankszámlaadatok megadására, illetve fizetésre, pénz utalására rávenni célpontjaikat. 

Ezekben az esetekben azonban nem banknak vagy pénzügyi szolgáltatónak álcázva, hanem valamilyen nagy ügyfélkörrel rendelkező szolgáltató - pl. közmű-, telekommunikációs vagy kábelszolgáltató - nevében keresik fel áldozataikat. A futárcégek üzenetei is szolgálhatnak visszaélés alapjául. Ezekben jellemzően adategyeztetésre, vagy fizetési késedelemre, hátralék befizetésével kapcsolatos felszólításra hivatkozva a bankszámlaadatok megadására, illetve pénz befizetésére szólítják fel a megcélzott ügyfeleket. A hivatalosnak látszó üzenetekben olyan linkeket is elrejthetnek a támadók, amelyek segítségével rosszindulatú szoftvert telepíthetnek az eszközre. Mit tegyen annak érdekében, hogy ne váljon ilyen csalás áldozatává? 

Mivel a csalásoknak ez a formája nagyban hasonlít a smishingre, vishingre és phishingre, ugyanúgy lehet megelőzni őket, és ugyanazok a teendők is, mint a banki adathalász e-mailek, telefonhívások és sms-ek esetén: • Legyen különösen éber, ha egy szolgáltató e-mailben, telefonon vagy sms-ben bizalmas információkat, banki adatokat, azonosítókat kér, vagy azonnali fizetésre szólít fel! Soha ne adja meg ezeket az információkat, ha e-mailben, telefonhívásban vagy sms-ben kérik őket! 

• Egy szolgáltatótól érkező e-mail tartalmazhat fizetési késedelemmel kapcsolatos figyelemfelhívást, de ilyen esetben is legyen megfontolt: ne kattintson meggondolatlanul a levélben található linkekre és az esetleges sürgető hangvétel ellenére se kezdeményezzen fizetést a hátralék mihamarabbi rendezése érdekében! Bankszámlaadatait, banki azonosítóit se adja meg automatikusan! Ellenőrizze a szolgáltató hivatalos csatornáin, hogy valóban ők küldték-e a levelet, a felszólítást, és annak tartalma valós-e! 

• Ne telepítsen az e-mailben, sms-ben kapott linkekről szoftvert! Mindig a szolgáltató hivatalos oldalán megadott linket vagy a hivatalos alkalmazásboltokat (pl. Google Play, App Store) használja szoftvertelepítéskor! 

• Kezelje óvatosan, fenntartással a kéretlen telefonhívásokat! Minél sürgetőbb a hívás és az üzenet, annál gyanúsabb! 

• Gyanús telefonhívás esetén ne adjon meg személyes adatokat és szakítsa meg a beszélgetést! A hívó telefonszámát jegyezze fel, majd keresse a szolgáltatót valamelyik hivatalos csatornán, és jelezze neki a gyanús megkeresést! 

• Ne használja az ellenőrzéshez a hívó által megadott telefonszámot! A szám hamis lehet, vagy kifejezetten a csaláshoz is létrehozhatták. 

• Soha ne utaljon pénzt telefonon érkező kérésre! Egy szolgáltató sosem kér ilyet. • A csalási szándékú hívásokat jelentse a szolgáltatónak!

0
Idén is Strandkönyvtár!
Falatok és dalok a placcon

Kapcsolódó hozzászólások