Jubileumi Hurka-pite Fesztivál

Nyárias időjárás és igazi fesztiválhangulat fogadott minket szombat délelőtt Polgár főterén. Idén a jubileumi, 10. Hurka-pite Fesztivált szervezték a polgáriak, ami az évek során már hagyománnyá vált és összefonódott a település nevével. A játszópark, a koncertek és a tombolasorsolás mellett igazi gasztrokalandok várták a látogatókat. Már kora reggel ínycsiklandó illatok csábították Polgár főterére a tömeget. Mindenfelé különleges fogások rotyogtak a kondérokban. A tiszaújvárosiak sátrában például az egyik üstben húsleves gyöngyözött, a másikban töltött káposzta bugyogott, míg egy harmadikban a tepertő sercegett, mindeközben pedig már fűszerezték és keverték a helyi specialitás, a hurka-pite alapanyagát. 

- A hurkába való fejhúst és belsőségeket már ledaráltuk, a rizst az abált lében kifőztük, rátettük, fűszereztük, most kutyuljuk - mesélte a folyamatot Bristyán László, a tiszaújvárosi csapat böllére.

- Ezt fogjuk majd vérrel, tejjel dúsítani, aztán sütjük és kész is a hurka-pite, amit majd be kell szolgáltatni.

- Nálunk készül kolbász, hurka, körömpörkölt, orjaleves, három féle töltött káposzta és egy különleges krumplis étel, a szatmári cinke - ezt már Zilahi Attila, a tiszadobiak böllére sorolta.

- Kétmázsás malacot kaptunk, nagyon szép volt, rengeteg hús volt benne, és kaptunk öt liter vért, úgyhogy bőven van miből gazdálkodni. A polgáriak sátrában is finom illatok és jó hangulat várta a vendégeket. Itt aztán mindenki tudta, mi is az igazán jó hurka-pite titka, hiszen ez egy tradicionális polgári disznótoros étek.

- Valamikor az őseink kitalálták, hogy a megmaradt véres hurkát valahogy fel kellene dolgozni - kezdte Zlehovszkyné Berkes Mária, a polgári csapat egyik tagja.

- Egy kicsit feljavították tejjel, fűszerekkel, kis beáztatott zsemlével vagy kenyérrel, aztán ezt így szépen tepsiben megsütötték, jó vastagon kizsírozott és zsemlemorzsával alaposan megszórt tepsiben. Polgáron minden hízóvágásnál, akár télen, akár nyáron vágják a hízót, mindig a hurka-pite az utolsó fogás, amit feltálalnak.

- Nekem ez újdonság, eddig még nem kóstoltam ilyet, de nagyon finom, úgyhogy csak ajánlani tudom - mondta két harapás között Andrea. 

- A véres hurkát nem annyira szeretem, inkább a májasat, de ez tényleg ízlik. 

- Én Hajdúböszörményből jöttem, nálunk nem ilyen ízesítéssel készítik, de nagyon ízlik, nagyon finom - mesélte Frájter Antal. 

- Ez nekünk, Polgárnak nagy hagyomány, régen is csináltunk a szüleinkkel hurka-pitét, mi csak pitének hívtuk - emlékezett vissza Balláné Kurucz Mária. 

-Szerintem sok helyen ezt nem is ismerik. Mivel olyan helyen lakunk, ahol nem lehet hízót tartani, és már a piacon sem lehet vásárolni hurka- pitét, itt szoktam mindig venni, vagy ha veszünk hurkát, abból néha csinálok, kinyomom a bélből és bekeverem tejjel. Az egész család nagyon szereti. Nem csak a finom illatok csalogatták a tömegeket. A gasztroélmények mellett volt bábelőadás, játszóház, koncert, Polgár főutcáján pedig igazi vásári forgatag. 

venna

0
Aranypánt-díj Hadházi Renátának
Nem ért rá megöregedni

Kapcsolódó hozzászólások