Itt a váltás: visszaváltás

Már a boltok polcain vannak az új jelölésű termékek és városunk több üzletében az automatákat is üzembe helyezték. A rendszerben egyelőre nem könnyű eligazodni, az 50 forintos visszaváltható termékek mellett ugyanis a jelölés nélküli palackok is ott vannak. A gyártóknak igyekezniük kell, július elsejétől ugyanis nem hozhatnak forgalomba olyan termékeket, amelyeken nincs ott az új vonalkód és jelölés. 

A vevőknek is figyelniük kell, ha nem akarnak több száz forintos plusz költségeket a vásárlásoknál. Tiszaújvárosban a TESCO és a Szent István úti RE pontra már visszavihetjük a betétdíjas műanyag-, fémvagy üvegpalackunkat. Teszteltük a rendszert. Véleményünk szerint az új jelölés kissé nehezen vehető észre a termékeken, éppen ezért sokan csak akkor szembesülhetnek a plusz költségekkel, ha megkapják a pénztárnál a blokkot. Egy-két terméknél talán ez fel sem tűnik, de aki nagyobb tételben vásárol, ott már szembetűnő lehet a változás. Egy zsugor ásványvíznél 300, míg egy tálca sörnél ez már 1200 forintos plusz költséget jelent. A régi, bevált tárolási módszereinken is változtatni kell. A flakonokat nem szabad összetaposni, vagy az alumínium dobozokat összenyomni. 

A visszaváltó automaták ugyanis csak ép, sértetlen, üres, új vonalkóddal ellátott termékeket vesznek vissza. A boltokban keletkezett hulladékokat a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) szállítja el. A visszaváltó automaták - miután elfogadták a már használt flakonokat - a tranzakció végén több lehetőséget is felajánlanak. A palackok visszaváltási összegét oda is adományozhatjuk, vagy kapunk egy vásárlási kupont. Ezzel a „blokkal" - annál az üzletláncnál, ahol megvásároltuk a terméket - a pénztáraknál visszakaphatjuk a pénzünket, vagy levonják vásárlásunk végösszegéből. A most használt, nem visszaváltható csomagolásokat továbbra is a szelektív hulladékgyűjtőkbe kell dobni. A MOHU célja többek között az, hogy az eldobható műanyag-, fém- és üveg csomagolásokat minél nagyobb arányban tudják visszagyűjteni, majd újrahasznosítani. 

O.K.

0
Vendéglátóhelyek támogatása
Nem kihallgatható a gyilkos férfi

Kapcsolódó hozzászólások