Ismét családbarát hely a városi könyvtár

Az intézmény 2021-ben és 2023-ban is megfelelt a Családbarát Magyarország Nonprofit Kft. által felállított feltételrendszernek, így a Hamvas Béla Városi Könyvtár immár másodízben lett a Családbarát Hely Tanúsító Védjegy büszke birtokosa. A Családbarát Szolgáltató Hely esetében elvárás, hogy a szolgáltató működése során érvényesítse a családok szempontjait, figyelembe vegye a szolgáltatást használó ügyfelek és családjuk igényeit. 

De mitől családbarát hely egy könyvtár azon kívül, hogy helyet kap benne a Gyermekkönyvtár, mint különálló részleg? Mit adhat még az olvasás élményén kívül ez a vidám helyszín? Amikor már odakint gyakrabban esik az eső, mint sütne a nap és a hűvös, szeles időben a kedvenc játszótéri elemektől „elhidegült" gyereksereg már nem a kinti mókázással tölti el a délelőttöt, hanem például ellátogat a városi könyvtárba, amelynek fotocellás bejáratán még a legszélesebb iker babakocsi is vígan belibben utasaival együtt. Ahol a babák nagyobb testvéreinek biciklije, rollerje is szusszanhat végre a hosszú séta után egyet, míg gazdája az emeleti Gyermekkönyvtárban birtokába veszi a klimatizált játszósarkot, ahol biztonságos játékok várják izgatottan, hogy a kis kezek használatba vegyék őket. 

A pici babák szoptatása meghitt, intim kapcsolat baba-mama között, ám ha az itt-tartózkodásuk alatt annyira gyorsan elszállt az idő, hogy már a következő etetés kopogtat az ajtón, aggodalomra semmi ok. Az intézmény rendelkezik elkülönített szoptató résszel, ahová csendesen, diszkréten el lehet vonulni a kíváncsiskodó szemek elől. Ugyanígy megoldott a „tele a pelus" probléma. A könyvtár földszintjén a pelenkázó mosdóban megválhatnak tőle, hiszen erre a célra egy szagtalan pelenkaszemetes lett kihelyezve. A feltételrendszernek megfelelően, valamint a családok igényeihez igazodva kifüggesztett házirend tájékoztatja a betérőket a családbarát szolgáltatásokról. A rengeteg gyermekprogramról, kézműves foglalkozásokról számtalan platformon igyekszik a könyvtár informálni a célközönségként megszólított családokat (könyvtári honlap; Facebook; hírlevél; pulton elhelyezett szórólap; kifüggesztett plakátok). Könyvtár rendszeres látogatójává válni nagyszerű dolog, hiszen Móricz Zsigmond szavaival élve:

„A gyermek lelke tiszta lap. Gondold meg, mivel írja tele a könyv, amelyet kezébe adsz." Az olvasóvá nevelés a leggyümölcsözőbb feladat, melynek első számú felelőse maga a szülő, aki példát mutat (az olvasás és a könyvek szeretetére, tiszteletére), aki mesél neki. Az a gyermek, amelyik „szeret olvasni, annak tágul a világképe, kimutathatóan mélyebbek az emberi kapcsolatai, és jóval nagyobb empátiával rendelkezik, mint nem olvasó társai." /Ranschburg Jenő/ 

Kázsmér Ágnes könyvtárvezető 

0
Szünetel a melegvíz-szolgáltatás
Vegyipari pályaorientáción az Eötvös diákjai

Kapcsolódó hozzászólások