Hosszabb szünidők, hosszabb tanév

A téli és a tavaszi hosszabb, a nyári szünet viszont kurtább lesz. A 2023/2024- es tanév június 21-én ér véget, de nem minden iskolában. A szakképzésben egy héttel korábban, június 14-én befejeződik az oktatás, viszont a szünetek is rövidebbek lesznek. A hosszabb évközi szünet huzamosabb gyerekfelügyeletet is igényel, legfőképp a kisiskolásoknál. A plusz napok alatt pedig akár a családi kiadások - rezsi, étkezés - is megnőhetnek. A megkérdezett tiszaújvárosiak többsége azonban egyelőre üdvözli az új változásokat. 

- Az én unokáim Hollandiában tanulnak és nekik nagyon sok a szünet, de ők tovább is járnak iskolába, és már augusztus vége felé elkezdődik a tanév. Nagyon sok szabadidejük van így. Szerintem itthon is jó lesz a változás. A gyerekeknek biztosan. Többet pihennek majd suli közben - mondta Kovács Károlyné. Száraz Éva lapunknak azt mondta, neki is vannak külföldön élő ismerősei és az ottani oktatási rendszer neki nagyon is szimpatikus. 

- Két hónap tanulás, két hét szünet. Így megy ez kint. Ez így könnyebb a gyerekeknek. Jó lenne, ha nálunk is hasonló lenne a tanrend. A hosszú szüneteket nehéz megoldaniuk a szülőknek. Ki vigyázzon rájuk? Melyik táborba menjen? Igaz, hogy június vége felé már nagyon el vannak fáradva a gyerekek, de szerintem nem baj, hogy most egy kicsit el lesz tolva a tanév - mondta a kisgyermekes anyuka. A középiskolás gyerekekre már nem feltétlenül kell vigyázni. Ám ha a tanévben több időt tölt otthon, akár a családi büdzsé is megváltozhat.

- Nekem 14 és 17 évesek a gyerekeim, rájuk már nem kell vigyázni. Viszont ha sokat vannak otthon, kicsit jobban kell majd a szünetben spórolnunk. Többet költünk ilyenkor ennivalóra és a fűtésszámlánk is emelkedhet majd. A puding próbája az evés. Majd meglátjuk, hogy válik be ez a módszer - nyilatkozta lapunknak Halászné Gőz Ibolya. Egy neve elhallgatását kérő pedagógus szerint sem ördögtől való az új tanrend. Úgy véli, a június leginkább már az osztálykirándulásokról, a sulinapokról szól. Ez a plusz egy hét már nem oszt, nem szoroz. A szakképzésben biztosan nem. Ott ugyanis sem hosszabb szünetek, sem hosszabb tanév nem lesz. 

A tanrend ott a szakmai gyakorlatokhoz, a duális képzésekhez igazodik. A tanév már június 14-én befejeződik majd a Szerencsi SZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskolában. A helyi gimnáziumban viszont teljesen más a helyzet. Több idő lesz a pihenésre, de az oktatási tanév vége csak június 21- én, pénteken lesz. 

- A kisgyermeket nevelő szülőknek kell majd főként megoldani a kisebbek felügyeletét a hosszabb szünetek idején. Középiskolában már nem jellemző, hogy ügyeletet kell biztosítanunk - mondta Szaniszló László, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium intézményvezetője. - A munkarendünkben a tanév tervezete okozott komoly problémát, ugyanis a meghosszabbított tanév azt jelentette, hogy az érettségiztetést el kellett volna úgy kezdenünk, hogy közben még tanítási napok vannak. Viszont a kisebb és közepes méretű középiskolákban nincs elég ember, így ez kivitelezhetetlen lett volna nálunk is. Hál' istennek a végleges tanév rendjében az érettségiztetésre kaptunk még plusz három napot. Így biztosan, nyugodtan le tud majd mindenki vizsgázni, ami a mi gimnáziumunkban július 3-áig tart majd. A hónapokkal ezelőtti hírekkel ellentétben, idén még nem indul el kötelezően minden középiskolában a honvédelmi oktatás. Egyelőre csak néhány oktatási intézmény vállalta az országban ennek a tantárgynak a tanítását. A helyi gimi nincs közöttük. 

- A 11. évfolyamon kellett volna bevezetni a szabad órakeret terhére, de mi ezeket idén már felhasználtuk, elsődlegesen az érettségi felkészítésre. Itt vagy a matematika vagy az angol oktatástól kellett volna azt az egy órát elvennünk. Ezért én intézményvezetőként nem örültem volna, ha erre sor kerül, de szerencsére nem is lesz a következő évben így honvédelmi oktatás nálunk - mondta Szaniszló László. 

O.K.

0
Az egyik uszoda nyit, a másik újjáépül
Csibetábor a gimnáziumban

Kapcsolódó hozzászólások