Horgásztak és kopjafát avattak

Ismét lehetett horgászni a Dísztavon. Igaz, csak egy napig, csak gyerekeknek, és csak úszós bottal. A Zabos Géza Horgász Egyesület idén is megrendezte a hagyományos gyermeknapi horgászversenyét, ami tavaly óta az egyik legnagyobb támogató nevét viseli. Markóczy József Gyermeknapi Emlékversenyre keresztelték át. Minden évben egy alkalommal lehet horgászni a Dísztavon, ezt ki is használták a hétvégén, két kategóriában összesen 64 kis horgász „állt rajthoz" a vasárnapi versenyen. 

- Nagyon szeretek horgászni - mondta Fejes Dorina, aki 290 gramm halat fogott és a gyermek kategóriában az előkelő hatodik helyen végzett a harminc induló közül. 

- Apa tanított meg horgászni engem is és a testvéremet is. Minden évben elmegyünk a Tisza-tóra horgászni, és ott nagyobb halakat is fogtunk már. 

- Én azért szeretek horgászni, mert teljesen kikapcsol - mondta Garáz Bence, aki a serdülők között horgászott. 

- Korábban már indultam ezen a versenyen évekkel ezelőtt, meg is nyertem és úgy gondoltam most megint megpróbálom, hátha sikerül egy nagyobb halat kifognom. Jó érzés, ha a horogra akad egy nagyobb példány. Eddigi legnagyobb fogásom egy közeli tavon volt, egy 17 kg-os pontyot fogtam. A versenyre a kétszeres világ- és magyar bajnok versenyhorgász, Szabó Bence is eljött. Ő is szurkolt és gratulált a gyerekeknek. 

- Mint minden sportágnak, a horgászatnak is az utánpótlás biztosítja a jövőjét. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy amikor csak tehetem, ott vagyok a gyerekek között, hátha én is hozzá tudok adni valamit ahhoz, hogy minél többen próbálják ki ezt a sportágat - nyilatkozta lapunknak a világbajnok. 

- Körülbelül annyi idős voltam, amikor először horgászbotot fogtam, mint ezek a srácok. Csak én a Zagyván kezdtem a pályafutásomat, ott fogtam ki az első halacskáimat. Aztán szép lassan a hobbi kinőtte magát, ma már életformává alakult át. A horgászat nagyon sokat ad az ember jelleméhez. Szoros barátságot köt a természettel, megismeri az élővilágot, a környezetet és a szabadidejét olyan emberek között tölti, akik hasonló értékeket tartanak fontosnak. Mindemellett, ha sikerül halat is fogni, az ad egy olyan adrenalint, amit nem is gondolnánk, hogy a horgászat meg tud adni. Az egyesület tagjai között 385 gyermekhorgász van. Ezen a versenyen is csak azok a gyerekek vehettek részt, akiknek érvényes állami horgász- és területi jegyük volt. 

- Már több mint tíz éve rendezünk gyermeknapi horgászversenyt a város központjában, a Dísztavon - nyilatkozta lapunknak Kiss Béla, a Zabos Géza Horgász Egyesület elnöke. 

- Nagyon fontos része ez az egyesület éves programjának, mert ilyenkor a gyerekekre, az utánpótlásra irányul a figyelem. Emellett ez a rendezvény több oldalról is hasznos, hiszen a tó halállományának gyérítése fontos halgazdálkodási feladat, és a következő horgászgeneráció nevelése is elengedhetetlen. A gyermeknapi horgászversenyt minden évben támogatja a városi önkormányzat, cégek és magánszemélyek is. Az egyik legnagyobb támogató az Energofish Kft., akinek egykori tulajdonosa Markóczy József nevét viseli a horgászverseny. Tavaly emléktáblát avattak a tiszteletére, idén pedig egy kopjafát állított az egyesület, így köszönve meg az évek óta tartó segítséget. 

ema 

0
Újvárosi éremgyűjtés
A történet magát írja

Kapcsolódó hozzászólások