Hangszert a kézbe másodszor

2021 novembere után ismét ellátogatott városunkba a Hangszert a kézbe interaktív kiállítás. December 4. és 6. között a Derkovits Művelődési Központ adott otthont az utazó tárlat idei utolsó állomásának, amely egyben a rendezvénysorozat hetedik évadának 75. megjelenése volt. A Nemzeti Kulturális Alap 2014-ben elindított Hangfoglaló Programja és a Hangszeresek Országos Szövetsége által megvalósuló, háromnapos kiállításon mintegy 140 hangszerrel és hangtechnikai berendezéssel ismerkedhettek meg az érdeklődők, az eseménnyel párhuzamosan pedig hangszer- és zenetörténeti, valamint hangszerismereti előadásokkal, bemutatókkal is várták a helyi és környékbeli óvodák és iskolák több mint ezer regisztrált látogatóját. 

A kiállítás december 4-i kezdetén Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program elindítója, a Hangszert a kézbe sorozat egyik ötletgazdája köszöntötte elsőként a megjelent diákokat és pedagógusokat a művelődési központ konferenciatermében, majd városunk polgármestere, dr. Fülöp György megnyitóbeszéde után Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára és Mátyás Zoltán, a Derkovits Művelődési Központ igazgatója biztatta a tanulókat a hangszerek és a zene szeretetére. 

- Hetek óta izgatottan várták a gyerekek, hogy a kezükbe vehessék és kipróbálhassák ezeket a hangszereket. Igazán muzikális kis második osztály a miénk, minden tagja nagyon szereti az énekórákat, a néptáncot, és szolfézsra is sokan járnak. Fontosnak tartom ezt az eseményt, mert én magam is tizenöt éven át zenéltem, úgyhogy szeretném, ha a diákjaim szintén minél inkább megtapasztalnák, mennyi mindent adhatnak az életükhöz a hangszerek és a dallamok - nyilatkozta lapunknak Kováts-Veszprémi Orsolya, a Széchenyi István Általános Iskola pedagógusa. 

- Egészen elképesztő, nem várt sikerességgel telt el ez a hét év - válaszolta kérdésünkre Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára. - 2017- ben egy nyolc állomásos miniturnénak indult a Hangszert a kézbe sorozat, amely az eddigi 75 alkalom alatt több mint 140.000 látogatót vonzott. Továbbra is akkora igény van erre az eseményre, hogy szinte abbahagyhatatlan. Egyébként a kiállítás tiszaújvárosi megjelenése megint az évünk egyik legjobb alkalma, a rendezés most is igazán professzionális, és telt házunk lesz végig. 

Ördögh István 

0
Trombitások találkozója Tiszaújvárosban
Dobkurzust tartottak a zeneiskolában

Kapcsolódó hozzászólások