Gombaszezon biztonságosan

Itt az ősz, vele a gombaszezon. Egy kiadós eső utáni időszak, - ami 3 hete volt - igazán kedvezett a gombáknak és a gombászoknak. Erdőkben, réteken, de még a kertes házak udvarán is elszaporodtak a gombák, sokfélét és kifejlett szép példányokat lehet találni. Dr. Kákóczki Balázs gombaszakellenőrnél hetek óta nagy a forgalom. A városközponti piacon szerdán és vasárnap nagy sorban állás van a butykájánál, ott azonosítja be a leszedett gombákat. 

- Lilaszárú pereszke, csiperkék. Most ilyen gombákat szedtünk - mutatja csordultig teli vödreit Szanyó Flóra. 

- Sajószöged és Hejőbába között szedtük. Minden hétvégén megyek a családommal gombászni, nagyon szeretjük. Utána mindig behozzuk ide, mert nem minden gomba ehető és vannak mérgezők is, mi is szedtünk már ilyet, azt itt egyből ki is dobták.

- Hejőkürt és Tiszatarján között szedtem ezt a két szatyor gombát, azért hoztam gombavizsgálatra, mert nem tudtam beazonosítani, nem találtam a határozóban, és kíváncsi vagyok rá, mik ezek. Nem főzöm meg, szívesen maguknak adom, én csak azért hoztam be, hogy megtudjam, mit szedtem. Egyébként csak olyan gombát eszek meg, amit ismerek - mondja Bodnár József. 

- Nagyon sokan jönnek mostanság, gyakorlatilag folyamatosan sor áll a gombaszakellenőri helyiség előtt - nyilatkozott lapunknak két gombahatározás közben dr. Kákóczki Balázs gombaszakellenőr. 

- Még mindig jellemző, hogy összeszedik a jó gombát a rossz gombával, nem szedik külön, zacskóban hozzák, sokszor letörnek a határozó bélyegek, ami fontos a beazonosításhoz. Fontos lenne, hogy kosárban hozzák be a gombákat, mert abban tud szellőzni, amíg megérkezik hozzám. Szatyorban vagy zacskóban befullad, letörnek a határozó bélyegek és sokkal nehezebb az én dolgom is, de az a lényeg, hogy legyen néhány teljes példány, ugyanis így tudom meghatározni, hogy a gomba pontosan milyen fajhoz tartozik. Az a tapasztalatom, hogy vannak olyanok, akik nagyon érdeklődnek a gombák iránt, és elkezdtek tanulni mikológiát. Vannak, akik már elvégeztek egy alapfokú gombaismereti tanfolyamot, mások pedig tapasztalatokat gyűjtve ismerik meg a gombákat - mondja a szakellenőr, majd a mérges gombákról és a mérgezésről kérdezem. 

- Ez attól függ, hogy milyen mérgezés történik, milyen mérgező gombát evett. Ha gyilkos galócát evett vagy más típusú galócát, akkor attól komoly rosszullét jelentkezhet, sőt gyilkos galóca típusú mérgezés esetén akár halál is bekövetkezhet. Viszont a karbonszagú csiperke, amely környékünk egyik leggyakoribb gombája, enyhén mérgező, a fogyasztását viszont azért nem javasoljuk, mert az érzékenyebb gyomrúaknál komoly gyomorproblémákat, hányást, hasmenést okozhat. 

berta 

0
Csibeavató
Élelmiszer-pazarlás és éhezés egyszerre

Kapcsolódó hozzászólások