Felfutóban a koronavírus-járvány

Nagyon erős légúti járvány indult el a napokban a szakemberek szerint Magyarországon, a covid és az influenza most egyszerre támad. Tovább emelkedett a szennyvízben a koronavírus örökítő anyagának koncentrációja - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legutóbbi adataiból. A virológusok szerint ez már nem az a koronavírus, ami évekkel ezelőtt letarolta a világot, de a kockázati csoportba tartozóknak most is érdemes beoltatni magukat. Az elmúlt napokban felgyorsultak az események, és egyre több hír lát napvilágot egy újabb járvány kapcsán. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz beérkező légúti mintákból kiderül, hogy a megbetegedések döntő többségét a koronavírus okozza. 

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke több sajtóorgánumnak is úgy nyilatkozott, országosan hetente több százezer légúti megbetegedéssel számolnak és a covid mellett karácsony után jöhet az influenzajárvány is. Rusvai Miklós virológus szerint is a covid járvány felfutására lehet számítani, amihez nagyban hozzájárul majd az ünnepek előtti tömeges bevásárlási láz, a családi találkozások és a szilveszteri baráti összejövetelek. A szakember szerint korábban el kellett volna kezdeni az oltási kampányt, hogy az erősebb járvány megelőzhető legyen. 

- Ha enyhe telünk lesz, elképzelhető, hogy elindul egy újabb covid hullám, de közel sem kell annyira tartani tőle, mint pár évvel ezelőtt. A mostani legyengült koronavírus hasonló lefolyású, mint egy influenza. Torokfájás, láz, levertség, végtagfájdalom. Ezek a tünetek mindkét betegségre jellemzőek. Tesztelés nélkül nehéz megkülönböztetni őket. Én azt ajánlom, hogy a krónikus, szív- és érrendszeri betegséggel küzdők és a hatvan év felettiek minden évben vegyék fel az influenza és a covid elleni oltást is - nyilatkozta lapunknak Dr. Iszlai Zoltán háziorvos. Dr. Gyimes Zsófia gyermekorvos körzetében jelenleg sok gyerek küzd bakteriális torok- és mandulagyulladással, de az influenzás vagy covidos gyerekek számáról nincs pontos adat, mivel már egy jó ideje nem kötelező tesztelni a gyerekeket. 

Sajtóinformációk szerint a jövőben a háziorvosok is igényelhetnek majd a koronavírus elleni védőoltásokból. Aki most szeretné felvenni a koronavírus elleni vakcinát, az megteheti a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház oltási pontján. A maszkhasználat az összes hazai kórházban kötelező.

O.K. 

0
Sulizsaru programzárás
Munkavállaló-barát költségvetés

Kapcsolódó hozzászólások