Élelmiszergyűjtés a hétvégén

Péntektől vasárnapig tart az év legnagyobb élelmiszergyűjtő akciója a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében. Az ország 153 településén 356 áruházban - így a tiszaújvárosi TESCO-ban is - összesen 6500 önkéntes gyűjti majd a felajánlásokat. Az Élelmiszerbank mindenkit arra kér, hogy vásárlásakor a nélkülözők számára is tegyen egy tetszőleges tartós élelmiszert a kosarába, amit a fizetés után a kasszák melletti gyűjtőpontokon adhat le. Az Élelmiszerbank 2006 óta minden évben megszervezi a karácsonyi tartósélelmiszer- gyűjtő kampányát, ami az évek során a szolidaritás és az összefogás egyik legnagyobb hazai ünnepévé nőtte ki magát. Két éve például 347 ezer kilós rekorderedménnyel zárták a háromnapos programot, és 70 ezer nélkülözőnek tudtak segítséget nyújtani az ünnepek idején. A jótékonykodást tavaly számos körülmény nehezítette, ami akkor az adományok mennyiségében is visszatükröződött, harmadával kevesebb felajánlás érkezett. Szerencsére idén már ársapkákkal és mennyiségi limitekkel sem kell szembe néznie azoknak, akik a nélkülözők segítésének legegyszerűbb módját keresik az ünnepekkor, vagyis a közvetlen élelmiszeradományozást. 

A konzervek, bébiételek és szaloncukor csomagok mellett ismét könnyen ajánlhatnak fel lisztet és étolajat is. 

356 helyen segíthetünk 

A gyűjtés november 17. és 19. között, péntektől vasárnapig zajlik négy kiskereskedelmi lánc, a TESCO, az ALDI, az Auchan és a METRO áruházaiban, országszerte 356 helyszínen. Az adományokat az Élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkénteseinél lehet leadni, a kasszák közelében kijelölt gyűjtőpontokon. A felajánlásokat pénteken 15:00-20:00 óráig, szombaton 8:00-19:00 óráig, vasárnap pedig 8:00-18:00 óráig fogadják. A nélkülözők számára a készétel konzervek, a rizs, a tészta és a hozzájuk passzoló szószok, a liszt, a bébiétel, az étolaj, a tartós tej és az édességek jelentik a legnagyobb segítséget, illetve bármilyen hűtést nem igénylő élelmiszer. 

- Az Élelmiszerbanknál idén szokatlanul hamar, már jóval a fűtési szezon előtt meredeken nőni kezdett a segítségkérések száma. Ezek között különösen aggasztó a többgyermekes családok, az egyszülős háztartások és az idős emberek magas aránya. Szeretnénk, hogy senkinek ne maradjon üresen a tányérja az ünnepek idején. Önkénteseinkkel ehhez kérjük a vásárlók segítségét az előttünk álló hétvégén - nyilatkozta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke. 

Jó helyre megy 

A vásárlók az adományaikkal közvetlenül a környezetükben élő nehézsorsú embereket segíthetik. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület „etikus adománygyűjtő szervezet" minősítéssel rendelkezik, így a felajánlók biztosak lehetnek benne, hogy a segítségük tényleg azokhoz kerül, akiknek a leginkább szükségük van rá. Az összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank az egyes áruházak környékén működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a nélkülözőkhöz az ünnepeket megelőző időszakban, illetve a leghidegebb januári hetekben. 

A TESCO pénzügyi támogatást is nyújt a három nap során a vásárlók felajánlásai mellé. Az áruházaiban adományozott termékek értékének 20%-ával megegyező összeggel segíti az Élelmiszerbank egészéves élelmiszermentő munkáját. Aki pedig a hétvége során nem tud személyesen ellátogatni egyik áruházba sem, de szívesen segítené a gyűjtést, annak a TESCO Otthonról szolgáltatása kínál lehetőséget a jótékonykodásra. Honlapjukon néhány kattintással lehet adománycsomagokat vásárolni a nélkülöző családok részére, egészen a hónap végéig. Az Élelmiszerbank bízik benne, hogy a háromnapos összefogás nyomán jelentős mennyiségű adománnyal tudja enyhíteni az élelmezési problémákat és szebbé tenni a nehéz sorsú emberek ünnepét. Az adományokból főként időseket, nagycsaládosokat, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjait, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat, valamint az ország legelmaradottabb településein lakókat segítik majd. 

A tét nagy, a közös segítségnyújtás nélkül rászoruló emberek és családok tízezrei maradhatnak élelem nélkül idén karácsonykor. A gyűjtésben részt vevő áruházak listája a www.elelmiszerbank. hu oldalon érhető el.

0
Természetjáró Mikulás
Két pontunk a sárba ragadt

Kapcsolódó hozzászólások