Egyre több az illegálisan szemetelő

Rontja a városképet, szennyezi a környezetet, súlyosabb esetekben pedig akár bűncselekménynek is minősül. Az illegális, szabálytalan hulladéklerakás Tiszaújvárosban is több éve problémát okoz. Az igazi megoldás a lakosság kezében lenne. Zöld fák, színes virágok, tiszta, rendezett utcák. De olykor-olykor porszem kerül a gépezetbe. Városunkban a kommunális hulladék mellett a megunt, elhasználódott lomok is kikerülnek a konténerek mellé, holott bárki bevihetné a saját elkopott, megunt dolgát a helyi hulladékudvarba ingyen és bérmentve. Július elsejétől megváltozott a hulladékgazdálkodás rendszere. 

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., a korábbi alvállalkozón keresztül, a Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. segítségével látja el a szemétszállítási feladatot. Gyakorlatilag a lakosság ebből a változásból nem érzékelt semmit, mivel nem kellett új szerződéseket kötni. Az önkormányzat feladatellátása viszont megváltozott. Az önkormányzatnak a továbbiakban nem dolga a hulladékgazdálkodás szervezése, az illegális hulladéklerakás megszüntetése. A társasházakhoz tartozó konténerek, kukák környékén lévő szeméthalmoknak ritkán van gazdája. A lakók szerint több lakás konténeréhez zsákszámra viszik a szemetet a kertes házas övezetekből, a környező településekről. Ezzel is gyarapítva a városban lévő illegális szemetet. A nagyobb méretű lomok - bútor, elektromos berendezés, matrac - pedig általában az éj leple alatt kerülnek a közterületekre. Gazdájuk általában nincs. A tetten érés pedig szinte lehetetlen. - Heti több alkalommal érkezik lakossági bejelentés hozzánk, többek között a City App-on, a zöld számunkon és a levelezőn keresztül, illetve a közterület-felügyelők is észlelik a napi járőrözés során a problémákat - mondja Vismeg Monika, a Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatal Pénzügyi, Fejlesztési és Városüzemeltetési Osztályának osztályvezető-helyettese.

- A lakosságnak szabályszerűen kellene eljárnia, akkor nem lenne ennyi illegális szemét. Van mód házhoz menő lomtalanításra. Ilyenkor egy lakóközösség is összefoghat. Egy társasház közös képviselője évi két alkalommal ingyenesen kérhet egy tetszőleges méretű konténert a ZHK-tól, amibe az ott élők beletehetik az aktuálisan felgyülemlett lomjaikat. Ebbe belekerülhet régi bútor, csillár, feleslegessé vált eszközök, edények. Ezt a családi házas övezetben lakók is megtehetik. De van egy másik lehetőség is. A tiszaújvárosi lakosoknak a hulladékudvarba is be lehet vinni a lomokat ingyen, évi több alkalommal. 

Ez negyedévente 250 kg hulladékot jelent. Itt szükséges bemutatni a személyi igazolványt, a lakcímkártyát és az utolsó befizetett csekket. Sokat tehetnek a lakók városunk tisztaságáért - hangsúlyozta Vismeg Mónika, aki hozzátette, mások léhaságát az önkormányzat fizeti meg. - Amit nem visz el a MOHU, azt a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. takarítja össze, annak érdekében, hogy ne legyen a város szemetes. Először a Városgazda telephelyére kerülne a lomok, ahová a ZHKtól igényelnek egy konténert, ebben viszi el a cég az illegális hulladékot. Mindezt természetesen borsos áron. A nem szabálykövető magatartás sok pénzébe kerül a városnak - mondta az osztályvezető-helyettes. Az illegális hulladéklerakás szabálysértésnek, vagy akár bűncselekménynek is minősülhet Magyarországon. A veszélyes hulladék illegális elhelyezésének büntetése már öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet. 

O.K. 

0
Araszoló infláció
A lomtalanításról társasházak részére

Kapcsolódó hozzászólások