Bírósági ülnökök lettek

Négy bírósági ülnök tett esküt és vette át megbízólevelét a Tiszaújvárosi Járásbíróságon múlt pénteken. Az ülnökök pedagógusok, akiknek fiatalkorú elkövetőkkel kapcsolatos ügyekben kell majd eljárniuk. Az ülnökök - Árkosi Adrienn, Okváth- Gulyás Mária, Varga Viktória és Lendvay Viktor - dr. Hlavács Imre, a Tiszaújvárosi Járásbíróság elnöke, és városunk jegyzője dr. Juhos Szabolcs előtt tettek esküt. 

Az ülnököknek az ítélkezésben a hivatásos bírákkal azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. Az ülnök kérdezhet, megismerheti az ügy iratanyagát, bizonyítékait és tanúvallomásait, így beleláthat a bírói munkába, bepillanthat az igazságszolgáltatás kulisszái mögé. 

- Tiszaújváros képviselő-testülete az áprilisi rendkívüli ülésén választotta meg a bírósági ülnököket - mondta dr. Juhos Szabolcs. 

- Az ülnökök a bírósági rendszerben az ítélkezési gyakorlatban nem hivatásos bíráknak minősülnek, ez azt jelenti, hogy bizonyos ügyekben, ügycsoportokban, amikor tanácsban jár el a bíróság, akkor vannak olyan esetek, amikor egy jogi végzettséggel rendelkező hivatásos bíró mellett két nem hivatásos bíró, azaz ülnök vesz részt az ítélkezésben. 

A vállalás önkéntes alapon működött, annyi a specialitása a tiszaújvárosi ülnököknek, hogy a Tiszaújvárosi Járásbíróságon fiatalkorúak büntető ügyeiben van ülnökökre szükség. Ebből pedig az következik, hogy a jogszabály fiatalkorúak ügye esetében meghatározott speciális végzettséget ír elő, nevezetesen vagy pedagógusi végzettség, vagy pedig pszichológiai végzettség szükséges az ülnököknek - tette hozzá a jegyző. - Szerencsére a tiszaújvárosi bíróságon kevés olyan ügy van folyamatban, és ritkán indulnak olyan ügyek, ahol az ülnökök eljárása szükséges lenne - nyilatkozott lapunknak dr. Hlavács Imre. 

- Azért mondom, hogy szerencsére, mert az eljárási törvény olyan esetekben teszi kötelezővé az ülnökök eljárását, ahol legalább 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény miatt van folyamatban büntetőeljárás fiatalkorú elkövetők esetén. Pontosan a fiatalkorú elkövetők miatt kell, hogy pedagógus ülnökök vegyenek részt az eljárásban. Tiszaújvárosban az elmúlt öt év statisztikáját nézve évente 2-3 ilyen ügy indul. Ezek leginkább rablási ügyek vagy vagyon elleni bűncselekmények. A fiatalkorúak ügyeiben soron kívül kell, hogy eljárjunk, két tárgyalás között nem telhet el egy-másfél hónapnál több idő. Egy ügy akár 6-8 hónapig is eltarthat, az ülnököknek minden tárgyaláson ott kell lenniük. 

berta 

0
Nyárs, szalonnaprés és kerozinszag
Pedagógusnap

Kapcsolódó hozzászólások