Az örösi törökmogyoró-fa a hetedik

A szekszárdi Remete-kápolna kertjében álló berkenyefa nyerte el 2023-ban az Év Fája címet az online megrendezett voksoláson - közölte honlapján a kezdeményezést szervező Ökotárs. A sajóörösi törökmogyoró- fa a hetedik helyen végzett. A 2010 óta minden évben megszervezett Év Fája versenyre idén 21 fát jelöltek, majd szakmai zsűri választotta ki a 9 döntőst. A fákra összesen 12 762 online szavazat érkezett. Az Év Fája a veszprémi Remete-kápolna berkenyéje lett 5322 szavazattal 

„A fa környezetét átjárja a szakralitás, ami eredendően a közelében fakadó forrásnak köszönhető. A népies nevén Remete-csurgó a 19. századi térképeken Mária-kút (Maria Bründl) néven szerepel. Jó ízű vizét ma is isszák. Mellé épült 1751 és 1757 között a barokk Remete-kápolna" - idézték fel a szervezők, hozzátéve, hogy a hajdan nagyon népszerű házi berkenye (Sorbus domestica), amely akár 300-400 évig is él, ma már ritkaságnak számít, ezért természetvédelmi oltalom alatt áll. Különdíjban részesült az újtikosi Hunyadi utca mögötti ligetben lévő fűzfa, amely valamikor a Tisza egy ága volt, de arról levált vagy leválasztották. 

A „dimbes-dombos", pici tavakkal tarkított terület mindig megmozgatta a falusi gyerekek fantáziáját. Sok generáció mászott föl az öreg fűzfára, töltötte a gyerekkori nyarak nagy részét az árnyékában. A zsűri döntése alapján a 2023-as Hős fa címet a győrszentiváni tölgyes kapta. Az indoklás szerint a tölgyek és az általuk őrzött homokvidék sétáló családokat és kerékpárosokat vonzanak egész évben, a kis tisztás pihenésre, játékra csábít. Sajóörös - és vélhetően környékünk - legidősebb fája, a Bajcsy-Zsilinszky úton található törökmogyoró-fa a hetedik helyen végzett 200 szavazattal. A fa ültetésének pontos ideje nem ismert, egyes legendák szerint több száz éves, de valószínűleg „csak" 130-150 év között lehet a kora. A fa a község ikonikus épülete, a Mándy-kastély mellett helyezkedik el, egykor a kastély udvarán belül kapott helyet. A kastély 1892-ben épült. Nem kizárt, hogy a kastélyt is építtető Merczel és Mándy családok akkoriban ültették a törökmogyoró-fát a kastély kertjébe. 

A fa egészségi állapotának romlása szabad szemmel is látható a törzsön, melyet a fához közel eső aszfaltút építése okozott, megsértve a gyökérzetet. További sérülések vannak a koronában, a légkábelek üzembiztonsága érdekében végzett beavatkozások miatt. Sajnos a korábbi ágak eltávolítása után a vágási felületeket nem kezelték, ezért a fa belsejébe jutó kórokozók és a csapadékvíz korhadási folyamatot indított el. 2022 áprilisában Horváth Tibor okleveles faápoló és favizsgáló átfogó műszeres vizsgálatot végzett, majd Dummel Dániel és csapata emelőkosárral és alpintechnikával eltávolították a fa száraz ágait és lezárták a „sebfelületeket". 2022 júliusában Horváth Tibor folytatta a fa körüli teendőket. A munkálatokkal a fa állagmegóvásáért minden tőle telhetőt megtett az önkormányzat, így remélhetőleg lassul a korhadás üteme és a fa még sokáig biztonságosan megtartható lesz - olvasható a község facebook oldalán. A település vezetése és lakói által nagy becsben tartott faóriás tiszteletére egyébként idén szeptemberben méz- és mogyorófesztivált rendeztek Sajóörösön. f.l. 

0
Egy öreg krónikás újra tollat ragadott
Diákolimpiai pingpongdömping

Kapcsolódó hozzászólások