Az iskolai bántalmazások ellen

Lehet bántani szóval és lehet tettekkel. Fáj a testnek, fáj a léleknek. A családon belüli erőszak és az iskolai bántalmazás mindennapos téma, mégis keveset beszélünk róla. A bántalmazott szégyelli, a környezete legtöbbször hallgat, vagy elfordítja a fejét. A Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum e témában hozott egy érzékenyítő programot a város fiataljainak, egy húsba vágó előadást, a 7 nap című kortárs regény színpadi adaptációját. Az egy órás dararabot Scherer Péter rendezte, melyben két lány mindennapos csatáját, vívódásait láthatjuk.

A bántalmazó az iskola menő, gazdag szépsége, aki pont ellentéte a bántalmazott kövér lánynak, akinek külseje mellett családi gondok is nyomják a vállát és a lelkét. Ebbe taposnak bele minden nap osztálytársai. Abuzálják, bántják, megalázzák. - Több, mint 10-15 ezer fiatal láthatta eddig ezt az előadást, egy olyan problémáról, ami van és létezik, de még mindig tabu - nyilatkozta Takács Hajnal, a darab moderátora. - Azt hiszem színházi körülmények között ezt sokkal könnyebb kibontani, beszélni róla, foglalkozni vele, feldolgozni, hiszen az előadás után 60 perc beszélgetés következik.

A diákok megdöbbennek, elgondolkoznak, hat rájuk a darab azt tapasztaljuk, és azt is, hogy sok esetben meg is nyílnak, hihetetlen sztorikat mesélnek, ami velük történt, amit ők átéltek láttak, tapasztaltak a környezetükben. Ezt az előadást sokszor az iskolák kérik, hívják, hogy mutassuk be, és sok olyan visszajelzést kaptunk, hogy ezután 2-3 osztályfőnöki órát is ráfűznek erre a történetre, mert ennek az ügynek időt kell szentelni. Több, mint 100 előadáson vagyunk túl, és sajnos kevés olyan helyet tudnék felsorolni, ahol ne lett volna érintett gyerek. A reakcióik is megdöbbentőek, valaki kiborul tőle, más elsírja magát, de mindenkiből kivált valamit, ezért is jó, hogy utána együtt feldolgozzuk, megbeszéljük, beszélgetünk velük. 

berta 

0
Mesés szeptember az óvodában
A jégkori sztyeppék óriásai

Kapcsolódó hozzászólások