Átadták a poliol komplexumot

Átadták a MOL 1,3 milliárd euróból megvalósított tiszaújvárosi poliol komplexumát, amely évente mintegy 200.000 tonna poliolt állít majd elő. Orbán Viktor miniszterelnök, Hernádi Zsolt, a MOL elnök- vezérigazgatója, Ilse Henne, a thyssenkrupp igazgatótanácsának tagja és Koncz Zsófia miniszterhelyettes avatta fel a létesítményt. Ünnepélyes keretek között átadták a MOL-csoport eddigi legnagyobb organikus beruházását, a tiszaújvárosi poliol komplexumot. A MOL, a thyssenkrupp és az Evonik IP 2017 nyarán írta alá a licencszerződést, az új komplexum alapkövét pedig 2019 szeptemberében tették le. A legfontosabb egységek 2019 és 2020 között, főként vízi úton érkeztek meg, utána készültek el a komplexum üzemei: a hidrogén-peroxid, a propilén-oxid, a poliol és a propilén-glikol üzem. 

- A MOL Magyarország legértékesebb, több lábon álló nagyvállalatává nőtte ki magát, és ez a nagyberuházás is ezt bizonyítja - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az átadási ünnepségen. 

- A MOL a rendszerváltás után, amikor elkótyavetyélték a magyar cégeket, magyar maradt, de egyfelfüggesztésű volt, a kőolaj feldolgozásával és a termékek értékesítésével foglalkozott. A fejlődés azonban elindult és töretlen volt, hiszen a cég teret nyert a bioüzemanyagok előállításában, a vegyiparban, és ma már a hulladékfeldolgozásnak is kikerülhetetlen tényezője lett. Egyértelművé vált, hogy a fejlődés érdekében egyre feljebb kell lépni a termelési láncban, és ezzel a fejlesztéssel maga a MOL vált önálló termelési lánccá, hiszen Tiszaújvárosban a legyártott alapanyagot egészen a késztermékig juttatják el, Arra vállalkoztunk - jelentette ki a kormányfő -, hogy Magyarországot a keleti nyersanyagok és erőforrások és a nyugati technika és know-how találkozási pontjává alakítsuk. Épülnek keleti és nyugati autógyáraink is, a zöld energia fontos szerepet fog betölteni a gazdaságban, és megépítjük a legmodernebb európai hadiipart, de tovább fejlesztjük az élelmiszeripart, a gyógyszer- és a vegyipart is. 

- Büszkeséggel tölt el, hogy befejeztük a poliol komplexum beruházást. Igazi nemzetközi csapatmunkával, több ezer ember hat éven át tartó szisztematikus kollaborációjával értük el, hogy felépült a MOL-csoport eddigi legnagyobb beruházása, ami az ország jelenkori történetének talán legnagyobb vegyipari fejlesztése. Nagy utat tettünk meg, de még hosszabb az út, ami előttünk van. A poliol beruházással jelentősen erősödik a MOL-csoport versenyképessége, hiszen a kőolaj feldolgozástól kezdve a poliolok előállításáig kézben tartjuk a gyártás teljes értékláncát. Visszatettük Tiszaújvárost az európai vegyipar térképére, itt épül a régió egyik legjelentősebb ipari központja. A beruházás a gazdaság katalizátora tud lenni és hazánk ipari versenyképessége is erősödik. Az egész ország erősödik, mert a MOL sikere az ország sikere - mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója. 

- A MOL most átadott, korszerű poliol komplexuma új mércét állít fel a hatékonyság, a környezetbarátság és az automatizálás területén, amelyben bevált technológiákat és innovatív megoldásokat ötvöztünk - mondta Nadja Håkansson, a thyssenkrupp Uhde vezérigazgatója. 

- Hálásak vagyunk a MOL-nak a jó és megbízható partneri együttműködésért. A poliol üzem egy igazi mérföldkő, amely nagyszerűen megmutatja azt is, hogy mi a thyssenkrupp Uhde-nál hogyan tesszük lehetővé az ipar zöld transzformációját. A teljesen integrált és nagymértékben automatizált üzemegységekkel hatékonyan és fenntarthatóan lehet előállítani értékes poliol vegyi anyagokat. „Igazi mérföldkő ez a komplexum Tiszaújváros életében. Ezzel a beruházással Tiszaújváros beköltözik az otthonainkba, az autóinkba, a ruhatárunkba - mondta dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, térségünk országgyűlési képviselője. 

- Ezzel a beruházással Tiszaújváros a régió vegyipari központjává vált. Olyan helyzet alakult ki, hogy a borsodi fiatalok itt képzelhetik el a jövőjüket, illetve, ha elvándoroltak, akkor motivációt érezhetnek, hogy térjenek haza, és itt rendezzék be újra életterüket, itt kamatoztassák tudásukat. A beruházáson több ezer fős nemzetközi szakembergárda dolgozott, a mérnöki tervezés Németországban, Thaiföldön, Indiában és Magyarországon zajlott. Az üzemek berendezései 24 országból érkeztek. A komplexum építéséhez 75.000 köbméter betont, 13.000 tonna acélt használtak fel, 2500 kilométer kábelt és 700 km csővezetéket fektettek le, több mint 18 millió munkaóra alatt. A magyar kormány 131,5 millió euróval segítette a projektet: egy 93,6 millió eurós, a beruházás üzembe helyezését követően igénybe vehető társasági adókedvezménnyel és egy 37,9 millió eurós, egyedi kormánydöntésen alapuló beruházási támogatással. A tiszaújvárosi üzemben a ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt. A MOL számításai szerint az üzem évente közel 150 millió euróval járul majd hozzá a MOL-csoport pénzügyi eredményéhez, és mintegy 300 embernek kínál hosszú távú munkalehetőséget. A MOL-csoport közel tíz éve erősíti vegyipari üzletágát: 2015-ben készült el 35 milliárd forintból az új butadiénkinyerő üzem, majd 2018-ban mintegy 100 milliárd forintból a szintetikus gumit (S-SBR) gyártó üzem. A vállalat 2016-ban nagyszabású stratégiai irányváltást hirdetett, hogy portfoliója bővítésével felkészüljön az energiaátmenetre és a fosszilis üzemanyagok utáni világra. A petrolkémiai üzletág immár harmadik, és egyben legnagyobb beruházási hullámának legfontosabb eleme, a poliol üzem mellett 65 milliárd forintból épül a polipropilén gyár, illetve közel 2 milliárd euróból valósulnak meg azok az élettartamot növelő beruházások, amelyek hosszú távon is biztosítják a vegyipari tevékenységek jövőjét. 

0
Polgármesteri köszönet
Megszűnik a Vadkelet

Kapcsolódó hozzászólások