Állami lesz a védőnői ellátás

A Védőnői Szolgálat előfutára a Stefánia Szövetség volt, ami 1915-ben alakult. A védőnők a magzat és gyermekek egészségfejlődését látták és látják el évtizedek óta. Minden évben június 13-án tartják a Magyar Védőnők napját, amikor országszerte és itt Tiszaújvárosban is köszöntik azokat a nőket, akik hivatásuknak a csecsemők és kisgyermekek gondozását választották. A Védőnői Szolgálat egyébként hungarikum, az egyedülálló tradicionális ellátórendszer 100. „születésnapjától", 2015 óta gyarapítja nemzeti értékeinket. 

- Az ünnep idén keserédesre sikerült, mert július 1-től az állam átveszi a Védőnői Szolgálatokat az önkormányzatoktól, amivel kapcsolatban sok kérdés felmerül - nyilatkozta lapunknak Pap Zsolt alpolgármester. 

- Először úgy volt, hogy az iskolai védőnők maradnak az önkormányzatoknál, aztán mégis úgy döntöttek, hogy ők is átkerülnek az államhoz. Amit eddig tudunk, hogy a védőnők helyileg itt maradnak Tiszaújvárosban, de vezényelhetőek lesznek. Az önkormányzatnak az átadás-átvételt kell majd lebonyolítania. Térítésmentesen át kell adni az ingatlanokat és az ingóságokat leltár szerint, amihez még önkormányzati döntés szükséges. A munkáltatói jogokat a vármegyei kórház főigazgatója fogja gyakorolni, a jövőbeni döntések már ott fognak megszületni. Nem lenne szabad, hogy a kisgyermekeket nevelő családok ebből a változásból bármit is érzékeljenek, hiszen a körzetek megmaradnak és a védőnők ugyanúgy fogják ellátni a feladataikat, mint eddig. Az önkormányzat pedig továbbra is mindent megtesz azért, hogy a minőségi munkavégzéshez megszokott feltételek rendelkezésre álljanak. A védőnői hálózat egy nagyon régóta jól működő rendszer, nagyon remélem, hogy az új rendszer nem fogja megváltoztatni, és nem fogja felborítani azt. 

ema 

0
Emelkedő költség, csökkenő fejlesztés
Apák napja

Kapcsolódó hozzászólások