Ahol tudnak, segítenek

Közösségben élni, segíteni a bajban, odafigyelni egymásra. Ezek az értékek tartják össze azt a nyugdíjas klubot, amely e héten tartotta 25. születésnapját. A Tisza- parti Szabadidőház Önszerveződő Köre ebéddel, tortázással és sok-sok nosztalgiával ünnepelt. Az egykori Erőmű lakótelep szabadidőházában gyűltek össze a Tisza-parti nyugdíjasok, ahol Dr. Fülöp György polgármester is köszöntötte a klub tagjait, de beszélt a közösség erejéről és a nyugdíjas klubok jelentőségéről is. A klub 1998. októberében indult 30 fővel, az egykori erőmű nyugdíjasaival, most 25-en vannak. Tóth Zoltánné Ágnes 38 éve él a városrészben, azóta szívügye a helyiek és a klub sorsa. 

- Ez a szabadidőház egykor az erőmű óvoda- és bölcsőde épülete volt, 1998-ban lett itt könyvtár, orvosi rendelő, ifjúsági klub, na meg az idősek klubja - emlékszik vissza a kezdetekre Ágnes, aki gondozónőként dolgozik a városrészben. 

- A humánszolgáltató központhoz tartozik a klub és nagyon összetartó a csapat, nehéz helyzetekben is segítünk egymásnak, ha kell, ebédet hordunk, bevásárolunk a másiknak. Például a pandémia idején, amikor nem tudtunk foglalkozásokat tartani, csak telefonon beszélgettünk, jelképes karácsonyi ajándékot akkor is adtunk a többieknek, jártunk körbe házról házra, mindenkihez bekopogtattunk és boldog karácsonyt kívántunk. Ezt csináltuk húsvétkor is, díszítettem tojásfát, lefotóztam és körbeküldtem a képet mindenkinek, mert szerencsére a klubban mindenki nagy internetező. 

- Körvezetőként sok mindenért felelek, az első perctől itt vagyok - kezdi Drahos Györgyné. 

- Én intézem az anyagiakat, a tagsági díj beszedésétől az ajándékok megvásárlásán át egy-egy közös főzésig, szinte mindent, de nagy örömmel teszem. Ahova csak tudunk, elmegyünk. A Szederkényi Ki Mit Tud-ra, vetélkedőkre, a Derkovits Művelődési Központ és a könyvtár programjaira, bár sokszor nem egyszerű innen bejutni, nem túl jó a tömegközlekedés, de együtt megoldunk mindent. Megoszthatjuk egymással a problémáinkat, mindig meghallgatjuk a másikat, odafigyelünk egymásra, segítünk mindenkinek, szólunk, ha baj van. Volt, hogy 9 embernek hoztam gyógyszert, ahol tudunk, segítünk, erről szól ez a klub. Minden kedden és csütörtökön vannak klubfoglalkozásaink 16 órától 18-ig, amiken szívesen látunk bárkit. Mindig sokat játszunk, amivel az agyunkat is tornáztatjuk, kézműveskedünk, ajándékokat gyártunk. Jó ez, mert eltereli a figyelmet a hétköznapi gondokról, a betegségekről, miközben valami hasznosat csinálunk, és persze jól érezzük magunkat. 

venna 

0
Krónika 40 pályázat
Változik a gyógyszertári ügyelet

Kapcsolódó hozzászólások