A köz, meg a tisztaság

A csapból is ez folyik: Gyűjts szelektíven! Válogasd külön! Ne dobd el a szemetet! Valahogy mégis úgy tűnik, ez egy szűnni nem akaró szélmalomharc. Mindig akad valaki, aki úgy gondolja, hogy jó ötlet az óriási tv-s dobozt egybe betenni a konténerbe vagy a nem használt mosdókagylót kitenni az út szélére, elpöckölni a cigarettacsikket. 

- Láttam már, hogy az Árpád úton rendszeresen kiraknak nagy bútorokat, felújításból származó szemetet - mondja Balogh Barnabásné. 

- Szerencsére itt a mi környékünkön nem jellemző ez a fajta magatartás. A társasház konténerét körbekeríttettük, így csak mi, a lakók jutunk hozzá, mi használhatjuk, így a ház környéke egyáltalán nem szemetes. De szoktam látni, hogy sepregetnek, szedik a szemetet a város utcáin, néha látok egy-két zsebkendőt eldobva, de szerintem túl nagy baj nincs a városban. - Bár nem sokat járok a városban, de azt tapasztalom, hogy talán kevesebbet takarítják az utakat, mint régebben - mondta Fekete János. 

- Néha látom, hogy járnak, összeszedik, összeseprik az eldobált szemetet, csikket, de szerintem ritkulnak ezek a munkák. Olyan közepesnek mondanám a város tisztaságát. A köztisztasági feladatok egy részét a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. látja el. Sokszor azt is megcsinálják, ami nem hozzájuk tartozik. 

- A mi feladatunk a járdák, az utak, a közterületek rendben tartása, a szél által szétfújt görgeteges szemét összeszedése és a járdák melletti szemétgyűjtők ürítése - nyilatkozta lapunknak Sávolyi Péter, a Városgazda Kft. közterület-gondozó részlegvezetője. 

- Sajnos jellemző, hogy a lakosság közül néhányan a társasházak konténerei vagy a szelektív hulladéktároló edények mellé helyezik ki szemetüket és nem bele az edénybe. A hulladékszállító cég nem visz el, mert nem a konténerben van, így a miénk marad a feladat, hogy eltakarítsuk, ha azt szeretnénk, hogy ne legyen szemetes a város. Ugyanez a helyzet a hulladékszállítás után a konténerek körül ott maradt szeméttel is, hiszen ez is rontja a városképet, egy-egy szeles napon pedig pillanatok alatt megtelik vele a város. Éppen ezért rendszeresen járunk és elpakoljuk a lakosság után a széthagyott illegális hulladékot, bár ez sem tartozik a mi feladataink közé, hiszen a hulladéktároló edények a hulladékszállító cégé, a szemét pedig a lakosságé. 

ema

0
Újvárosi forgatagban
Őszi kátyúzás

Kapcsolódó hozzászólások