Vizsga vizsga hátán

Múlt csütörtökön idegen nyelvvel, ezen a héten pedig a szabadon választható tantárgyakkal folytatódott az idei érettségi vizsgasorozat. Hétfőn a SZSZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskolában is megkezdődtek a szakmai érettségik és a szakmai vizsgák, hétfőn a villanyszerelők és a hegesztők kezdték a sort. Országszerte több mint 20 ezren érettségiztek angolból emelt-, míg 35 ezren középszinten múlt csütörtökön. A Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnáziumban a 66 végzős mellett 75 tizenegyedikes vizsgázott angolból írásban. 

- Mivel angolos osztály vagyunk, sokan hoztuk előre az érettségit - kezdi Bartók Hanna, 11.E osztályos gimnazista.

- Az olvasott szövegértés könnyű volt, arról szólt, hogy ki tudja a legnagyobb dinnyét növeszteni. Az írásos feladatban arról kellett írni, hogy elhagytam egy e-book olvasót, és vajon megtalálják-e a hotelszobában. Talán a nyelvhelyesség volt a legnehezebb, de igyekeztem azt is jól megoldani. Hétfő reggel digitális kultúra írásbeli vizsgával indult a napja annak a 14 eötvösös diáknak, akik idén e mellett döntöttek szabadon választható tantárgyként. Ez a tantárgy az informatikát váltotta, változott a tanterv és az érettségi feladatsor is. 

- Az előző években minimum három tanterem kellett az informatikaérettségihez, most egy is bőven elég - mondja Oláh Péter, az Eötvös fizika-digitális kultúra szakos tanára.

- Ma már nem választják annyian a digitális kultúrát, bár első ránézésre megoldhatónak tűnik. Volt benne szövegszerkesztés stílushasználattal, táblázatkezelésből egy triatlon időstatisztikáját kellett feldolgozni és ábrázolni oszlopdiagramon. Idén a programozás új elem, most már középszinten is kötelező. Egy társasjáték adatait kellett feldolgozni és különböző statisztikai elemeket kiszámolni. A prezentáció vagy rajzkészítés kicsit nehezebb volt, mert több ábrát is kellett készíteniük. De nem csak az érettségi, a tanterv is sokat változott az informatikához képest. Modernizálni akarták, a digitális kultúrában eltűnt sok elmélet, de lett helyette rengeteg programozás, a tananyagnak szinte a felét ez teszi ki, így sokkal kevesebb időnk van más feladatokra. Ráadásul a gyerekeknek nem a kedvence, mert kell hozzá egy különleges gondolkodásmód, na meg sok gyakorlás. A brassais diákokra is sűrű hetek várnak, hiszen itt egész májusban és még június elején is lesznek szakmai érettségik és szakmai vizsgák. Itt 183-an tesznek idén szakvizsgát, közülük 89-en felnőtt képzésben tanultak. Hétfőn a villanyszerelők és a hegesztők kezdték a sort, ez a két legnépszerűbb szakma a helyi középiskolában.

- Amikor nyolcadikos voltam, még nem tudtam eldönteni, hogy mi szeretnék lenni - kezdi Csorba Csaba Jácint, a Brassai 3/11.H osztályos diákja - de végül a hegesztő szakmát írtam be és nem bántam meg, nagyon megtetszett és ebben szeretnék majd dolgozni. A gyakorlati vizsga miatt nem izgulok, hét munkadarabot kell meghegeszteni, ez menni fog, a szóbeli viszont már nehezebb lesz. 

- Ma a villanyszerelőknek két feladatuk van, egy villanyóra-bekötést kell készíteniük és egy választott feladatot a világítás, vagy a motorindítás témakörében - sorolja a feladatokat Kóródi Dávid, a Brassai igazgatóhelyettese. 

- A hegesztőknél pedig elő van írva, hogy milyen hegesztett kötéseket kell készíteniük, amiket előre megcsinálnak, és különböző eljárásokkal a különböző alkatrészeket kell összehegeszteniük. Mindkettő népszerű szakma, hazánkban és külföldön is jól lehet velük keresni. Természetesen a további tanulás is szükséges, hiszen itt főleg az alapokat sajátítják el. 

venna 

0
Megszűnik a Vadkelet
Szalonnáztak

Kapcsolódó hozzászólások