Végig fogják a kezeket

Június 13. a magyar védőnők napja, őket és a védőnői hivatást ünnepeljük ilyenkor. Merthogy ez nem csak munka, ez hivatás. A védőnők azok, akik a kezdetektől fogják a kismamák kezét, és még a szülés után sem engedik el. Végigkísérik a terhességet, felkészítenek a szülésre, aztán támogatnak az anyává válás útján is. Hazánkban 1915 óta működik, így idén már 109 éves a védőnői szolgálat. Bár a fő feladatuk a terhestanácsadás és a csecsemő- és gyermekgondozás, egészségvédelmi és egészségfejlesztési tevékenységet is végeznek. Odafigyelnek, segítenek, és tanácsokat adnak, legyen szó a várandósságról, babaápolásról, szoptatásról vagy hozzátáplálásról. - 32 hetes terhes vagyok és már a 9. héttől kezdve havonta járok a védőnőmhöz - kezdte Herka-Balogh Viktória. 

- Eddig bármilyen kérdésem volt, mindent megbeszélhettem vele, nagyon sokszor megnyugtatott. Olyan érzés, mintha valaki végig fogta volna a kezemet és ez hatalmas segítség, főleg az első várandósságnál. 2023. július elsején államosították a védőnői ellátást. A tiszaújvárosi védőnők maradtak a helyükön és a körzetek sem változtak, csak a munkáltatójuk, ami azóta a B.-A.-Z. Vármegyei Központi Kórház. Tiszaújvárosban 6 körzeti és 3 iskolavédőnő dolgozik. Egy területi védőnőhöz átlagosan 8 várandós és 100-110 gyermek tartozik. Őket gondozzák születéstől 6-7 évig, egészen az iskolás korig.

- A védőnői gondozásnak az a szépsége, hogy a várandósság kezdetétől egészen a gyermek kisiskolás koráig végigkövetjük a fejlődését, és fokozatosan ismerjük meg őket - mondta Horváth Anikó területi védőnő. 

- Ami pedig a nehézsége, hogy mindenkihez meg kell találni az utat, hogy megnyíljon és tudjunk együtt dolgozni a gyerekek egészsége érdekében. Viszont ha ez sikerül és tudunk jó tanácsot adni, ami be is válik, az a legnagyobb motiváció a mindennapokban. 

- Én már általános iskolában tudtam, hogy kisgyerekekkel szeretnék foglalkozni - kezdte Kissné Kányási Anita területi védőnő. - Nagyon sokféle emberrel dolgozunk, ezért empatikusnak kell lenni és megbízhatónak. Hiszen nem csak a családokkal dolgozunk együtt, a gyerekorvosokkal is napi kapcsolatban vagyunk, sokat tanulunk tőlük is. De ha bármi problémánk van, a nőgyógyász szakorvossal is gyakran beszélünk.

venna

0
Tiszaújvárost szolgálták
Étkek, foci, koncertek a korzón

Kapcsolódó hozzászólások