Étkek, foci, koncertek a korzón

A régi üzletsor előtti utcán a kulináris élvezetek voltak a középpontban szombat délután. A konyhaművészet remekei vonultak ki a Széchenyi útra, a tiszaújvárosiak különleges Street food ételeket fogyaszthattak az idei első Gasztro korzón. Aki a klasszikus ízeket kedveli, kóstolhatott hazai, hagyományos ételeket, aki pedig valami újra vágyott, az kipróbálhatta a nemzetközi konyha különleges ízeit is. A választék nagy volt. Csupán a gyomrunknak és a pénztárcánknak kellett bírnia a terhelést. Csavart sült krumpli hurkapálcán, mini fánk csoki öntettel, retro csíkos fagyi, szusi, vagy lengyel eredetű lyukas zsemle. A kisebbek a Március 15. parkban játszhattak, alkothattak. Óriás építőelemeket pakolgattak a picik, a kicsit nagyobbak mini asztalon pingpongoztak, vagy pohárba dobtak célba. 

Az alkotni vágyók óriásplakáton rajzolhattak, a merészebbek a csillám tetkót is bevállalták, de volt arcfestés is. A Gold Öröm-Tánc-Klub és a tiszaújvárosi mazsorettek produkciója is hozzátett a jó hangulathoz. A helyiek együtt főzték ki a szombati menüt Vajtó László Gasztro Showján. A bevitt kalóriákat a koncerteken lehetett elégetni. Elsőként a Unique zenekar lépett fel, akik a kétezres évek elején ontották magukból a slágereket. Aztán jött a FunThomas Band a legnagyobbak feldolgozásaival, este pedig a funky és blues hangulatot az Éliás Gyula Funkustic Quartett garantálta.

Jó étvágyú tiszaújvárosiak 

Az idei első gasztrofesztiválon egyértelműen a vasalt lángos tarolt. Volt sajtos, tejfölös, szalonnás, húsos, csípős, vegán vagy extrán, mindennel megpakolva. A vendéglátók felkészültek a dömpingre. A Pityókás Lángos szakácsai 15 kg krumplit, 10 kg sajtot, több kilónyi lisztet és különféle húsokat hoztak magukkal alapanyagként. A konyhapultnál óriási volt a forróság, de nem volt megállás. A Bárka étterem hűtött szusit is kínált. A mangalicahúsból készült hamburgert madársalátával, fokhagymás majonézzel készítették el. Ezt tették végül a bagelbe, ami egy lengyel eredetű, közepén lyukas, zsömle formájú péksütemény. A kereskedők sem a tiszaújvárosiak étvágyára, sem a forgalomra nem panaszkodhattak.

Történelmi ételek 

Ma már nem csak a konyhában, hanem az utcán, vagy akár több tucat ismeretlen ember előtt is lehet főzni. Vajtó László évek óta mindhármat csinálja. Ő ugyanis gasztro showman. Az országot járva ismerteti meg az emberekkel a hazai konyhaművészet remekeit, egy kis humorral megfűszerezve. Vajtó Laci, eredeti foglalkozását tekintve történész, ezt ötvözte rádiós és tévés múltjával, no meg a különleges, rég elfeledett ételek imádatával. Volt olyan ősi magyar recept, ami után két hónapig járta a levéltárakat, hogy végül elkészíthesse. Ezeket az ételeket otthon is gyakran elkészíti családjának. Szombat délután a Barbi salátát, a mézben sült saslikot és a gulykát Laci együtt készítette tiszaújvárosiakkal.

Sport és játék

Nem mindenki csak a hasára gondolt. A fanatikus focirajongók a Derkóban szurkoltak a magyar válogatottnak. A szervezők kialakítottak egy sportsarkot a művelődési központ hűvös aulájában. Itt késő estig minden a labdarúgó Európa-bajnokságról szólt. A meccseket egy óriás tévén lehetett követni. Volt sport kvíz, magyar zászló, magyar mez, meg persze a szenvedélyes sportrajongók. Találkoztunk egy olyan szerencsés párral is, akik elmondták, nem csak a képernyőn keresztül nézhetik majd a versenyeket az olimpián. Személyesen is ott lesznek Párizsban, és a helyi triatlonsport büszkeségének, Lehmann Csongornak is szurkolnak majd. A következő Gasztro korzó szeptember 7-én lesz. 

O.K.

0
Végig fogják a kezeket
Ingyenes tenisz

Kapcsolódó hozzászólások