Szent Iván éjjele a panelrengetegben

Június 21-e a nyári napforduló napja, a csillagászati nyár kezdete. Ilyenkor a legrövidebb az éjszaka, a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A világ minden táján megünneplik ezt a napot, melyhez világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak. A Derkovits Művelődési Központ erre a teliholdas estére időzítette sok-sok programmal a Múzeumok éjszakáját a Barcsay téren. Az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mindig is mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget. Ennek jegyében volt Szent Iván éji tűzgyújtás és tűzzsonglőrködés a Barcsay téren.

- Nagyon jó ez az éjszaki szabadtéri program, különleges, hogy ég a tűz a panelek között. Egy papírcetlire felírtuk azokat a dolgokat, amiktől meg akarunk szabadulni, el akarjuk engedni, ezeket bedobtuk a tűzbe, hogy égjen el, remélem ez tűzvarázslás tényleg beválik - mondja Erika. 

- Én éppen koordinált pirománkodást próbálok végrehajtani. Vannak eszközeink és azon különböző anyagok, amik, ha megfelelő hőmérsékletű tüzet kapnak, akkor lángra lobbannak - meséli Mázik Péter tűzzsonglőr. 

- A tűzzsonglőrök életében Szent Iván éjjelén olyan, úgy tudnám lefordítani, hogyha osztódással szaporodnánk, akkor is kevesek lennénk. A tűz a Szent Iván éj egyik misztikus, tradicionális eleme, mi ezzel dolgozunk, de nekünk is ugyanolyan forró, mint az egyszerű halandóknak - teszi hozzá mosolyogva. Színes led robotok világítottak a sötétben, kibertáncukkal többször is felléptek este folyamán.

- 2948-ból jöttünk elhoztuk nektek a jövőt és a megváltást. Egészen pontosan 2946- ban indultunk el otthonról, most értünk ide hozzátok, hogy elhozzuk a fényes jövőt. Nálunk, ott a távoli jövőben is vannak múzeumok, többségük kibernetikus múzeum, ahol minden a mi kibervilágunkról szól, ti is megláthatjátok majd, ha elérkeztek hozzánk a jövőbe - nyilatkozta a led robot show egyik időutazója. Levendulaszörp-kóstoló, festés, gyertyaöntés, rajzolás, kézműveskedés a sátrakban kicsiknek és nagyoknak. 

- Én ilyenkor már aludni szoktam, vagy az ágyban fekve tévézek, de nagyon jó, hogy van itt egy ilyen program. Nagyon tetszik minden, nagyon színvonalas, ez egy igazi csoda este. A festészetet szeretem, ha már múzeumról van szó, mindig megnézem itt a városi kiállításokat is, ha tehetem - mondja Virágh Zoltánné. A kiállítóteremben Tóth László fotóművész képeit lehetett megnézni, ezúttal nyitvatartási idő után, éjszaka. 

- Nem nagyon szoktam múzeumba járni, de ha mehetnék valahová kiállításra, akkor harckocsikat néznék meg szívesen. Most a kiállítóteremben végigsétáltam a Laci kiállításán, jól ismerem őt, egy lépcsőházban lakunk, most legalább láttam azt is, hogy miket fotózgat, tetszik - nyilatkozta Perge Tibor. Volt még csoportos hangfürdő a tibeti hangtálak rezgésével, Árvainé Erzsike jógaoktatóval szintén a kiállítóteremben, szerelmi jóslás Neferrel, a boszorkánnyal privátban mindenkinek, aki kíváncsi volt élete jövőbeni eseményeire. 

berta

0
Unique, a páratlan páros
Karnyújtásnyira a Karinthyak

Kapcsolódó hozzászólások